31/01/2008

Θεοκρατια στην Ελλαδα

Πως αλλιως μπορει να περιγραφει αυτη η κατασταση που ζειτε τοσες μερες; Εγω εχω την τυχη να ειμαι μακρυα απο ολα αυτα, αλλα οι εικονες απο τον προηγουμενο μακαριτη δεν εχουν σβυστει, μονο δεκα χρονακια πανε απο τοτε.

Τον Χριστοδουλο ποτε δεν τον συμπαθησα. Οντας αθεος εγω, τον θεωρουσα απειλητικο, σκοταδιστη, επικινδυνο. Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μου αποψε. Εξαλλου, ενας ακομα αρρωστος ανθρωπος πεθανε και ηρεμησε.

Με προβληματιζει αυτη η ανταποκριση του κοσμου. Αυτη η κοσμοπλημμυρα εξω απο τη Μητροπολη για να προσκυνησουν ενα λειψανο.Πως ειναι δυνατον να θαυμαζεις τοσο τυφλα εναν ανθρωπο που δεν εχεις καν γνωρισει; Πως ειναι δυνατον να κλαις για αυτον σαν να ειναι δικος σου ανθρωπος; Τι ειδους υποχρεωση ειναι αυτη που σε κανει να αψηφας την ανημπορια σου και να στηνεσαι με τις ωρες για να προσκυνησεις ενα νεκρο σωμα; Προσπαθω να μπω στην ψυχολογια αυτων των ανθρωπων αλλα μου ειναι αδυνατον.

Ειναι πραγματικη αγαπη προς αυτο το ατομο; Ειναι συσσωρευμενη απελπισια απο τα διαφορα προβληματα που βρηκε την ιδανικη της διεξοδο; Ειναι η ελπιδα οτι ενας ανθρωπος ειναι ικανος να τους αλλαξει τη ζωη; Ή ειναι must γιατι εβλε πουλμαν ο παπα-Φωτης και ετσι και δεν παμε θα μας βαλει στο ματι;

Ισως να εχουν αναγκη απο εναν ηγετη. Το μονο που αναγνωριζα στον Χριστοδουλο ειναι οτι ειχε χαρισμα στο λογο, γιαυτο και αλλωστε ηταν δημοφιλης. Τοσο δημοφιλης που μαλλον υπνωτιζε τον κοσμο, δεν τον αφηνε να καταλαβει τι γινεται γυρω του.

Ωρες ωρες νομιζω οτι ζουσα σε αλλη χωρα. Στη δικη μου Ελλαδα η εκκλησια εμπαινε στα ποδια της κυβερνησης, δημιουργώντας καμια φορα διπλωματικα αδιεξοδα. Στη δικη μου Ελλαδα η εκκλησια ειχε τη μεγαλυτερη ακινητη περιουσια στην επικρατεια αλλα δε δισταζε να κανει εξωση σε ανθρωπους που δεν μπορουσαν να πληρωσουν νοικι. Ηταν ο μεγαλυτερος καταθετης στην Τραπεζα της Ελλαδος αλλα ζηταγε ενισχυση για την αποκατασταση της Μητροπολης, και κτημα για την ανεγερση καινουργιας. Ζηταγε επισης μεριδιο απο της καμμενες εκτασεις της Παρνηθας, γιατι "δικαιωματικα" της ανηκαν. Την περιουσια της η εκκλησια δεν την προοριζε για την ενισχυση της εκπαιδευσης αλλα για την ανεγερση ξενοδοχειακων μοναδων, που θα της αυξαναν κι αλλο την περιουσια. Και φυσικα οι ιερεις της ειναι δημοσιοι υπαλληλοι, πληρωνονται απο το κρατος, απο τα λεφτα του φορολογουμενου ανεξαρτητως θρησκευματος.

Η εκκλησια εβγαζε στο δρομο κοπαδια πιστων (με συγχωρειτε για τον χαρακτηρισμο, αλλα οι ιδιοι λενε τους πιστους "ποιμνιο") και τους φανατιζε για να μην απαλειφθει το θρησκευμα απο τις ταυτοτητες, μια παντελως αχρηστη πληροφορια, η απαλειψη της οποιας ομως θα σημαινε την αρχη του τελους της παντοκρατοριας της. ειναι τα ιδια τα κοπαδια που συρρεουν να προσκυνησουν εναν θρησκευτικο ηγετη, ο οποιος το μονο που εκανε ηταν η δουλεια του, δηλαδη διαφυλλατε τα συμφεροντα της εκκλησιας του;

Και ολα τα παραπανω εγιναν τα τελευταια δεκα χρονια, μαζι με διαφορα ροζ σκανδαλα και αναριθμητα αλλα που μου διαφευγουν.

Πιθανοτατα ειμαστε η μονη Ευρωπαικη χωρα οπου κατι τετοιο συμβαινει. Δεν μπορω να γνωριζω τι θα γινοταν αν πεθαινε καποιος αρχιπαπας σε αλλη ορθοδοξη χωρα, αυτο που συνεβη στην Ελλαδα ηταν ξεκαθαρο σημαδι οτι αυτη η χωρα δεν θελει και δεν θα παει μπροστα.Οσο βασιλευουν η στενομυαλια και οι παρωπιδες, τοσο αυτες οι καταστασεις θα διαιωνιζονται.

Μου τη σπαει ομως και ο μεσος Ελληνας, που προσπαθει να επωφεληθει απο το παραμικρο. Ηταν σημαδι σεβασμου η εκθεση ενος πτωματος στη Μητροπολη επι τεσσερις ολοκληρες μερες; Ή ηταν μια καλη ευκαιρια να τα κονομησει η Μητροπολη απο τα κερια και τις εισφορες που θα αφηναν "υπερ αναπαυσεως" οι διαφορες παραπλανημενες γριουλες; Και για να μην ανφερθω στο μεσο Ελληναρα που χαρηκε επειδη θα κατσει δυο μερες παραπανω, και που καταβαθος ευχεται να πεθανει και ο επομενος μια ωρα αρχιτερα για να ξαναπαρει αδεια...(μεχρι και ενα εξαχρονο ελεγε σε μια φιλη μου την περασμενη εβδομαδα οτι ηθελε να πεθανει ο Χριστοδουλος Δευτερα γιατι πεφτει και των Τριων Ιεραρχων και θα πηγαινε σχολειο Πεμπτη! Κι οχι μονο το πετυχε το κολοπαιδο, πηρε και μια μερα μπονους).

Κι ωραια, πεθανε ενταξει; Ποιος ο λογος για ολη τη φανφαρα; Προς τι η περιφορα μεχρι το νεκροταφειο (και το κλεισιμο της Αθηνας συνεκδοχικα); Γιατι οι τιμες αρχηγου κρατους, οι κανονιοβολισμοι και ο εθνικος υμνος; Γιατι η ελεω θεου εξουσια να εξισωνεται με την κοσμικη, εστω και συμβολικα; Και ολη η "πολιτικη ηγεσια" του τοπου να συνωστιζεται για να τους παρει η καμερα, ακομα και η Αλεκα, ισως η πιο μικροπολιτικη κινηση που εχει κανει ποτε (υπενθυμιζω οτι το ΚΚΕ απο αποψη δεν ορκιζεται οταν ο αρχιεπισκοπος ορκιζει τη Βουλη).


Τελοσπαντων, ο βασιλευς απεθανε, ζητω ο βασιλευς. Σε μια βδομαδα θα εχουμε ολοφρεσκο αρχιεπισκοπο και θα εχουμε ξεχασει τον παλιο. Εγω μονο να ευχηθω ο νεος να κατσει στα αυγα του και να αφησει τη σκεψη του κοσμου να ωριμασει. Γιατι η εκκλησια σε αυτη τη μορφη δεν χωραει σε μια συγχρονη κοινωνια. Εκτος κι αν καποιοι πιστευουν οτι η ελληνικη κοινωνια ειναι καταδικασμενη σε εναν συγχρονο μεσαιωνα.

15 comments:

FrapDigo said...

...Θεϊκό το κείμενό σας, αγαπητέ Marvin. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που δεν μου ακούγεται πλέον πολύ παράξενη η βούλησή σας να ανατινάξετε τη Γη (επειδή σας κόβει τη θέα προς την Αφροδίτη, ντε!).

To δημόσιο σχολείο όπου πήγαινα δημοτικό, ανήκει στην εκκλησία (το κτίριο...τουλάχιστον). Η εκκλησία πριν από κάποια χρόνια ανέβασε το νοίκι και το κράτος αρνήθηκε να πληρώσει. Ποιός λέτε να έχασε από την υπόθεση;

Τα παιδάκια φυσικά! Κάθε πρωί, ξεκινούν μισή ώρα νωρίτερα, και τα πηγαίνουν λεωφορεία σε άλλο σχολείο, περίπου 5 χμ μακριά. Κατά τ'άλλα...η Εκκλησία...μπλα μπλα...τα παιδιά κοντά στο Θεό...μπλα μπλα...μαλακίες!

Η Εκκλησία είναι η πιο καλοστημένη οικονομική απάτη, από την αρχή της κοινωνίας. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες λέρες, οι πολιτικοί αρχηγοί, την φοβούνται. Είναι σαν να λέμε ότι ο Αλ Καπόνε φοβόταν κάποιον. Ε, αυτός ο κάποιος δεν θα ήταν και ο προτιμότερος να του εμπιστευτείς να σε ξυπνάει κάθε πρωί, έτσι;

Τέλος πάντων! Αγαπητέ Marvin, πιείτε κι ένα pint για εμάς εδώ.

amvro said...

γεια στο στόμα σου martian!



[η βασίλισσα καλέ, ποιός βασιλιάς? :)]

non journalist* said...

epitelos kapoios to eipe.. vare8ika na tous akouw na ton umnoun!! eleos pia!! Autos p sikwse to lavaro tis or8odoxias, k ksekinise stauroforia??? eleos eleos

nikisot said...

dystyxws
epeidh h or8odo3ia apotelei meros ths e8nikhs mas taytothtas
prepei na trwme sth mapa tis leres tou klhrou
uparxoun kai kaloi klhrikoi
alla oi perissoteroi einai ...asta na pane...
gia to xristodoulo symfwnw apolyta\
8eos xwreston
alla etsi einai

revqueer said...

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα νιώθω πάντα υπόχρεος στο μακαριστό, είναι πως επί των ημερών του και λόγω της συμπεριφοράς του έγινα άθεος. Σ' αυτό βέβαια βοήθησε και ο Dawkins, καλή του ώρα, και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Πάντως αυτά δε γίνονται μόνο σε μας. Μη ξεχνάς τι έγινε και με το Πάπα! Μάλιστα ενδέχεται να τον ανακυρήξουν σε άγιο!

salepi said...

δες και εδώ:
http://datascape.blogspot.com/2008/01/blog-post_31.html#comments

για να καταλαβεις (προς το τελος του κειμενου) τι κοινό πηγε να δει την κηδεια

SugarProof said...

O κόσμος και τα media χρειάζονται πρώτον stars, δεύτερον δράμα και τρίτον διάδραση. Δεδομένου ότι η Eurovision ξεκινά Φλεβάρη, η περίπτωση Χριστόδουλου απλά κάλυψε και τα τρία, με τον ιδανικότερο τρόπο και τη στιγμή που οι τηλεθεατές άρχισαν να βαριούνται την ιστορία με το παιδί του Πασχάλη και να μπερδεύονται με το αν ο Ζαχόπουλος τελικά ζει ή έσκασε από την πτώση. Είναι απλά κακό θέαμα. Κι όσοι έτρεξαν στη Μητρόπολη, αυτοί θα ψηφίσουν και για τον αν θα τραγουδήσει η Καλομοίρα ή η Χρύσπα. Ή ο Μαρτάκης, φυσικά.

Anonymous said...

gia na elafrinoume to klima kai na 3exasoume ton makaristo pou ekoimithei (dld ti koimithike kai perimenei to vasilopoulo na ton filisei gia na 3upnisei opos egine me th xionath?)
paratheto to parakato erotimatologio to opoio koinopoihsa meso tou sygrotimatos mou ston diadiktiako xoro tou myspace
kai gia allh mia fora dextika epikriseis-apeiles apo tous ethnikofrones kai ellinarades ths ellados...(kathe anakoinosh pou vgazo ta idia exoume...xoxoxo...tespa)

Καλωσήρθατε, κυρίες και κύριοι, σε ένα ακόμα “Ποιος θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος”! Ο προηγούμενος παίκτης μας, ο Χριστόδουλος, κατάφερε και νίκησε το τέρας, αλλά αυτό τσαντίστηκε και τελικά τον έφαγε. Ποιος θα πάρει τη θέση του;

Η διαδικασία είναι απλή: Οι υποψήφιοι θα παίζουν ένας-ένας και θα απαντούν στις ερωτήσεις. Όποιος απαντήσει σωστά και στις 15 ερωτήσεις θα γίνει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Οι παίκτες μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια του τηλεφώνου (αλλά όχι κινητού, γιατί είναι του Διαβόλου), του κοινού (που αποτελείται αποκλειστικά από μοναχούς και καλόγριες) και της θεϊκής παρέμβασης, με την οποία σβήνονται οι δύο από τις τέσσερις πιθανές απαντήσεις - γνωστή και ως “50-50″ από τους ειδωλολάτρες.

Ας αρχίσει το παιχνίδι, λοιπόν!

1η ερώτηση

Ποιο ήταν το μικρό όνομα του Χριστού;

Α. Βαγγέλης
Β. Κυριάκος
Γ. Ιησούς
Δ. Σωτήρης

2η ερώτηση

Ποιος σκότωσε τον Άβελ κατά τας Γραφάς;

Α. Ο αδελφός του, ο Κάιν
Β. Κανείς, απλά σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να πάρει τα λεφτά της ασφάλειας
Γ. Ο εραστής της γυναίκας του
Δ. Η περιέργεια

3η ερώτηση

Τι έδωσε ο Θεός στον Μωυσή στο όρος Σινά;

Α. Μια σφαλιάρα
Β. Τη συνταγή για σπιτικό γαλακτομπούρεκο
Γ. Ένα DVD με ερωτικό περιεχόμενο
Δ. Τις 10 Εντολές

4η ερώτηση

Πότε γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού;

Α. Τα Χριστούγεννα, μαζί με τη γέννησή του για οικονομία
Β. Όταν πληρωνόμαστε
Γ. Κάθε Τρίτη, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA
Δ. Το Πάσχα

5η ερώτηση

Τι από τα παρακάτω μπορεί να φάει κάποιος που νηστεύει;

Α. Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Β. Παϊδάκια στη σχάρα
Γ. Διπλόπιτο με απ’όλα
Δ. Χόρτα

(εδώ είναι και το πρώτο μαξιλαράκι. Το παίρνετε και το βάζετε στην πλάτη σας, γιατί είστε και μιας κάποιας ηλικίας, και συνεχίζετε)

6η ερώτηση

Το “σώμα και αίμα” του Χριστού είναι για την Εκκλησία…

Α. Ψωμί και κρασί
Β. Χάμπουργκερ και Κόκα Κόλα
Γ. Ξηροκάρπια και ουίσκι
Δ. Μεζεδάκια και τσίπουρο

7η Ερώτηση

“Μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε” είπε ο…

Α. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
Β. Δημήτρης Δανίκας
Γ. Λάκης Λαζόπουλος
Δ. Χριστός

8η ερώτηση

Ποιος από τους παρακάτω ήταν ένας από τους τρεις μάγους με τα δώρα;

Α. Ο Βαμβακούλας
Β. Ο Ναβουχοδονόσορας
Γ. Ο Χαμουραμπί
Δ. Ο Βαλτάζαρ

9η ερώτηση

Ποιο ήταν το επώνυμο του αποθανόντος Χριστόδουλου;

Α. Τεταρτιανός
Β. Παρασκευαϊδης
Γ. Σαββατιανός
Δ. Κυριακίδης

10η ερώτηση

Πώς λεγόταν ο Αρχιεπίσκοπος που διαδέχθηκε ο Χριστόδουλος;

Α. Χαρίλαος
Β. Σουλπίκιος
Γ. Βελζεβούλ
Δ. Σεραφείμ

(αν φτάσατε ως εδώ, είστε στο δεύτερο μαξιλαράκι - καθίστε αναπαυτικά γιατί τώρα έρχονται τα δύσκολα…)

11η ερώτηση

Ποια από τις παρακάτω φράσεις είναι η τελευταία ενός ανεκδότου που είπε κάποτε ο Χριστόδουλος;

Α. “Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”
Β. “Ρε άντε γαμήσου κι εσύ κι ο γρύλος σου”
Γ. “Πώς την είπαμε τη μανούλα σου;”
Δ. “Αλήθεια, ηγούμενε, θα βουλιάξω αν βγάλεις το δάχτυλό σου από τον κώλο μου;”

12η ερώτηση

Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος προσκάλεσε στην Εκκλησία τους νέους με τα σκουλαρίκια και τα μίνι. Ο επόμενος θα πρέπει να προσκαλέσει…

Α. Τους Emo
Β. Τους Αλβανούς μετανάστες
Γ. Τους ναρκομανείς
Δ. Κανέναν - άμα θέλουν ας έρθουν μόνοι τους

13η ερώτηση

Ο Χριστός σταυρώθηκε…

Α. Επειδή δεν είχε λεφτά να “λαδώσει” τους μπάτσους
Β. Γιατί απέτυχε η απόπειρα αυτοκτονίας του
Γ. Επειδή είχε βάλει στοίχημα 300 αργύρια με τον Θωμά ότι μπορούσε να αναστηθεί
Δ. Για να τα κονομάει η Εκκλησία μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα

14η ερώτηση

Πώς πρέπει να αποκαλεί ο απλός λαός τον Αρχιεπίσκοπο;

Α. Σεβασμιώτατο
Β. Αυτού Μεγαλειότητα
Γ. Μάστορα
Δ. Όπως θέλει - αρκεί να μην τον ακούσει

15η ερώτηση

Η εκκλησιαστική περιουσία ανέρχεται σε…

Α. Δεν υπάρχει περιουσία - όλα τα έσοδα πηγαίνουν για τις αποπερατώσεις διαφόρων ναών
Β. Δεν υπάρχει περιουσία - αντίθετα, το κράτος χρωστάει μερικά εκατομμύρια στην Εκκλησία
Γ. Μερικές πενταροδεκάρες που αφήνουν οι τσιγκούνηδες οι πιστοί στο παγκάρι
Δ. Μερικά απιθανικομύρια ευρώ - αλλά δεν το λέμε σε κανέναν

——————————————————————————

Αν απαντήσατε και σε αυτήν την τελευταία ερώτηση, τότε συγχαρητήρια: Είστε ο νέος Αρχιεπίσκοπος! Χαρείτε όσο προλαβαίνετε: Βγείτε στις τηλεοράσεις, πείτε ανέκδοτα, φορέστε τα Gucci άμφιά σας. Ολόκληρη η χώρα σας ανήκει πλέον!

Soula said...

Βρίσκω υπερβολικό τον όρο "Θεοκρατία".Αν στην Ελλάδα έχουμε θεοκρατία τότε στο Ιράν τί έχουν;;

Είναι πάρα πολλές οι παρατηρήσεις μου γι'αυτό και δε θα τις γράψω.

Αυτό που θέλω μόνο να πω(χρησιμοποιόντας απρόσωπη σύνταξη-το τονίζω αυτό)είναι οτι είτε πιστεύεις είτε όχι, κανείς δε σου δίνει το δικαίωμα να λοιδορείς έναν νεκρό.
Δε δείχνει "άποψη" ούτε "χιούμορ" αλλά έλλειψη παιδείας...

Anonymous said...

sosta..
kathos o marvin evgale stis eidhseis to nekro soma tou xristodoulou to opoio ekmetaleytikan oloi autoi gia na vgaloun xrima (kanalia, ekklisia)
olh ayth edo h syzhthsh den ginetai gia na geleiopeithei ena soma alla o thesmos tou ethnarxi-patriarxi-nomatarxi kai oti se arxi pou mh 3exname oti einai kai h arxiki sullavi tis le3eos arxidi...
otan kapoios sou deixnei kati me to daxtylo tou na mhn koitas to daxtulo alla auto pou sou deixnei...
ta sevh mou...
peite mou oti thete...
den me aggizoun oi apeiles kanenos...
prin pethanei htan o panagiotatos kai kaneis de mporouse na pei gia to vromiko parelthon tou (mh me prokaleitai exo fotografies...)
tora pethane kai pali kaneis de mporei na milisei kathos yparxei loidoria...
a re thee....
pote tha kanei 3asteria...

ta sevh mou...

g for george said...

Δεν είναι ότι διαφωνώ εντελώς, όμως πρέπει να καταλάβεις ότι κάποιοι άνθρωποι όντως πιστεύουν. Ακριβώς όπως πιστεύω κι εγώ στον Θεό, άσχετα με το πώς ένοιωσα μετά το άκουσμα της λέξης "κουσούρι".

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Διότι κάνουν αυτό που κάποτε τους έκαναν και δεν τους άρεσε: καταπιέζουν και είναι αντιδημοκρατικοί.

Unknown said...

δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα, θεωρώ ότι ο συνδυασμός λαού και εκκλησίας οδηγεί με μαθηματική ακριβεία σε καταστάσεις πέρα από κάθε φαντασία. δεν μου αρέσει που πρέπει να τους πληρώνουμε μια ζωή, αλλά εκείνοι από την πλευρά τους σε δύσκολες στιγμές ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ήταν άφαντοι (βλέπε πυρκαγιές).
δεν μου αρέσει που όλα τα κανάλια σε ζωντανή μετάδοση έπαιζαν ταυτόχρονα το γεγονός. δεν μου αρέσει που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα δικαιώματα άθεων ή αλλόθρησκων. δεν μου αρέσουν και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τα καραγκιοζιλίκια με τις ταυτότητες που βγήκαν 3 εκατομμύρια ιθαγενείς στους δρόμους να διαδηλώσουν για τι πράγμα ακριβώς?
ΕΛΕΟΣ

FrapDigo said...

@soula: Δεν είδα πουθενά προσπάθεια λοιδωρίας στο παραπάνω κείμενο. Δεν νομίζω να του λείπει ο σεβασμός, τόσο σε νεκρούς όσο και σε ζωντανούς.

Από την άλλη, αν θεωρείται η διαφωνία με κάποιον, που υπέκυψε στην ασθένειά του πριν 5 ημέρες, λοιδωρία τί να πώ...

Καλή ανάπαυση, είπαμε, στον άνθρωπο, και σε κάθε άνθρωπο, αλλά όχι επειδή πέθανε (όπως θα πεθάνουμε και όλοι μας) να τον κάνουμε άγιο και να ξεχάσουμε όλα τα "ωραία" που είχε πει κατά καιρούς.

@g for george:

Όντως κάποιοι πραγματικά πιστεύουν, και είναι απόλυτα σεβαστοί, αλλά τί σημαίνει αυτό; Δεν θα γίνεται καμία κριτική; Νομίζεις ότι αυτοί που αυτοκυρήσσονται εκπρόσωποι του Θεού στη Γη έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Χριστό, τον τρόπο που έζησε και αυτά που πρέσβευσε; Αυτοί που τον σταύρωσαν τότε, το παίζουν σήμερα εκπρόσωποί του. Και συνεχίζουν να "σταυρώνουν" τους σύγχρονους "Χριστούς".

Marvin said...

@soula:φιλε σουλα, νομιζα οτι ηταν ξεκαθαρο οτι δεν τα εχω με τον μακαριτη, αλλα με τους ανθρωπους που δημιουργουν ολη αυτη τη φασαρια γυρω του. Αν την απαριθμηση των γεγονοτων που εχω ζησει τη θεωρεις λοιδωρια, ειναι η αποψη σου και εχεις καθε δικαιωμα σε αυτην, οπως και εγω εχω το δικαιωμα να θεωρω οτι καποιοι ανθρωποι κλεινουν τα ματια στην πραγματικοτητα. Και πραγματικα θα ηθελα να ακουσω ολες τις παρατηρησεις σου στο κειμενο μου. Οσο για την ελλειψη παιδειας που αναφερεις, εγω θα την ελεγα διαφορα παιδειας, και η δικη μου παιδεια υπαγορευει δυο πραγματα: πρωτον οτι δεν υπαρχουν αγιοι,σωτηρες και ιερομαρτυρες και ολοι επιδεχονται κριτικης (εμου συμπεριλαμβανομενου), και επισης οτι ο καθε ανθρωπος εχει το δικαιωμα να εκφραζει τις σκεψεις του, ακομα κι αν αυτες δε συμφωνουν με την "κοινη λογικη" ή το "κοινο αισθημα". το τι ειναι "αποψη" οπως λες επαφιεται στην κριση του καθενα, οταν ομως εχει επιχειρηματα και δεν υπαγορευεται απο συνηθεια, φανατισμο ή υποχρεωση, νομιζω μπορει να γινει αντικειμενο συζητησης

@ g: βρε τζι, που ειπα εγω οτι οι ανθρωποι δεν εχουν το δικαιωμα να πιστευουν; Απλα εγειρω καποιες αντιρρησεις οταν η πιστη συγχεεται με την προσωπολατρεια...

@frapdigo: ευχαριστω πολυ για τα σχολεια σου, συμφωνω απολυτα

@rest: Ευχαριστω πολυ για τα σχολια. Επειση ειναι σε θεση να γνωριζω καποιους απο εσας και ξερω οτι ειμαστε στην ιδια ηλικια πανω κατω, μηπως τελικα η στροφη της νεολαιας στην εκκλησια ειναι ενας μυθος; Λεω εγω τωρα...

Anonymous said...

strofi ths neolaias sthn ekklisia psema???
ti einai ayta pou les!!
tha pesei o zaxopoulos na mas plakosei!!

Blog Widget by LinkWithin