23/09/2008

The God delusion-Richard Dawkins



Το ζήτημα Δαρβινισμός vs Δημιουργισμός απασχολεί μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας, τόσο στην Μεγ. Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ (και υποψιάζομαι και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα δεν πολυασχολούμαστε-γιατί, είδατε κάποιον να βγαίνει και να λέει δημόσια ότι δεν πιστεύει στα κηρύγματα της εκκλησίας και στη θεία δημιουργία του κόσμου; Μόνο ο Καφετζόπουλος και ο Βιολόγος). Και ένας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεκινήσει μεταξύ εξελικτικών βιολόγων και επιστημόνων από τη μια μεριά και ιερωμένων και φανατικών φονταμενταλιστών από την άλλη (και φονταμενταλισμός δεν έιναι μόνο ο Ισλαμικός, όπως θα δείτε παρακάτω. Στα πλάισια του πολέμου αυτού λοιπόν έχουν εκδοθεί μια σειρά βιβλία, κυρίως από την εξελικτική πλευρά.


Πριν από μερικούς μήνες διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη ότι ένα από τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου βιβλία των τελευταίων ετών, το the God Delusion του Richard Dawkins, πριν γίνει βιβλίο ήταν ένα ντοκυμαντέρ, και μάλιστα χρηματοδοτημένο από το δικό μας Channel 4 (για να επιβεβαιώσει οτι το συγκεκριμένο κανάλι έχει και πολυ ενδιαφέροντα πράγματα φίλε Γκρινιάρη :) ). Από καιρό σκεφτόμουν να μιλήσω αναλυτικά για το βιβλίο, όχι γιατί άλλαξε κάτι στα πιστεύω μου, αλλά γιατί αποκαλύπτει πολλές πτυχές τις σύγχρονης θρηκείας που δεν τις γνωρίζαμε, και δίνει σε εμάς τους άθεους ισχυρά επιχειρήματα κατά όσων θεωρούν τη θρησκεία απαραίτητη. Βρήκα λοιπόν στο youtube και ανέβασα και τις δύο σχετικές εκπομπές σε κομμάτια για όποιον ενδιαφέρεται (πχ ίσως ο Revqueer που το έχει διαβάσει). Αν έχετε απορίες για θέματα πίστης, νομίζω θα ήταν ενδιαφέρον να το παρακολουθήσετε. Μέσα από το βιβλίο και τις εκπομπές αυτές καταρρίπτονται ένα ένα τα επιχειρήματα της παραδοσιακής θεώρησης της δημιουργίας του κόσμου, και αποκαλύπτεται το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τυφλή πίστη για την ανθρώπινη κοινωνία, καθώς υποθάλπτει μίση, περιορίζει τη σκέψη και την πρόοδο και διαχωρίζει τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σημείο όπου παρουσιάζονται τα Hell houses, ειδικά σπίτια-αναπαραστάσεις της κόλασης, στα οποία οι πιο φανατικοί Αμερικανοί πηγαίνουν τα παιδιά τους για να τα τρομοκρατήσουν ώστε να μην αμαρτήσουν ποτέ. Αν δεν είναι αυτό βαρβαρότητα, τοτε τι είναι;

Περισσότερα γα το βιβλίο και τη συζήτηση που έχει προκαλέσει εδώ


Ακολουθούν τα ντοκυμαντέρ

The God delusion












The virus of faith











Και ένα ενδιαφέρον blog για όποιον απασχολούν αυτά τα θέματα

Τα επόμενα στη λίστα μου (αν βρω ποτέ χρόνο)


7 comments:

chaos_onion said...

Sorry αν χαλάω το σοβαρό mood του post αλλά όταν ακούω το όνομα του Richard Dawkins το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι επεισόδιο South Park με Mr./Mrs. Garrison να φωνάζει "I'm a monkey! I'm a monkey!" :P

ZlatkoGR said...

Όσο σκέφτομαι πως το έχω τόσο καιρό και δεν το έχω διαβάσει, αυτομουντζώνομαι. Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα και δεν είχα ιδέα για το ντοκιμαντέρ.

Διάβασα το Atheist Manifesto του Michel Onfray που αγγίζει το θέμα της θρησκείας και της πίστης από μια πιο φιλοσοφική πλευρά από τον Dawkins.

Πάντως πολύ γέλιο αυτή η σκηνή στο South Park! :-)

hourglass said...

Εξαιρετικά τα βίντεο, αναρωτιέμαι αν θα τολμούσε κάποιο ελληνικό κανάλι να προβάλλει ποτέ ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ...

Marvin said...

chaos: δεν το ξερω το αποσπασμα, θα το ψαξω

zlatko: μπηκε ηδη στη λιστα! Σε ευχαριστω!

hourglass: επιτρεψε μου να μην τοποθετηθω πανω σε αυτο γιατι οποτε το κανω ακουω χαζα σχολια απο διαφορους παρεξηγημενους. Ας πουμε οτι μπορει και να το παιξει καποτε...

g for george said...

Ειλικρινά, εκνευριστικός ο τύπος.
Ο παρουσιαστής, εννοώ.

Αλλά απόψεις είναι αυτές.

Marvin said...

Διαφωνουμε καθετως (και οριζοντιως μη σου πω) αλλα, οπως ειπες, αποψεις ειναι αυτες!

g for george said...

Εκνευριστικός στο ότι έχανε μόνος του το δίκιο του.

Δεν μπορεί να πηγαίνει να συνομιλήσει με εκπροσώπους θρησκειών και να αποκαλεί τις -απαρχαιωμένες, όντως- απόψεις τους περί παλαιότητας του σύμπαντος, ως ridiculous.

Είμαι σίγουρος πως αν και αυτοί αποκαλούσαν έτσι τις δικές του απόψεις, δεν θα είχε και ο ίδιος καμμία διάθεση για ουσιαστική συζήτηση. Το να έχεις αντίθετη άποψη δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεσαι προσβλητικός.

Πέραν τούτων, διαφωνώ κάθετα σε πολλά ζητήματα του ντοκιμαντέρ, όντας πιστός. Συμφωνώ στο ότι αν δεν ανοίξει λίγο το μυαλό του ο κόσμος, πέραν από αυτά που του λένε.... δεν θα αλλάξει τίποτε.
Το να πιστεύεις δεν σημαίνει ότι είσαι άβουλο όργανο. Έλα όμως που...

Θεέ μου, σεντόνι! Σόρρυ!

Blog Widget by LinkWithin