15/05/2008

Πρώτα ο σκύλος, μετά ο Κούλογλου

Η αγωνιστικότητά μας σαν λαός με εκπλήσσει ομολογώ. Πριν από κάνα μήνα σκίζαμε τα ρούχα μας για έναν σκύλο αμφιβόλου κατάληξης στη μακρινή Κεντρική Αμερική. Τώρα εδώ και δύο μέρες όλοι συγκλονιστήκαμε από την απόλυση του Κούλογλου από την ΕΡΤ (παρόλο που μερικοί δεν τον ήξεραν καν, γιατί την ίδια ώρα παίζει Στιβεν Σιγκαλ το Σταρ και σιγά μη βλέπουμε αηδίες για γριές στην άλλη άκρη του κόσμου). Στρατιές αγανακτισμένων πολιτών κατέκλυσαν τα αγωνιστικά μετερίζια του Facebook (τουλάχιστον σε 4 γκρουπ με προσκάλεσαν) και τα οδοφράγματα του Petitiononline για να εκφράσουν την αγωνιστική τους συμπαράσταση στο σύντροφο Στέλιο.


Για να μην παρεξηγηθώ (ξανά), και εγώ συμφωνώ ότι η απόλυση με το έτσι θέλω είναι τουλάχιστον πραξικοπηματική. Δεν είναι αυτό το θέμα μου

Το θέμα μου, όπως και του gsus παλιότερα, είναι αυτή η ανέξοδη και βολική new age διαμαρτυρία, η οποία εκτός του ότι παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό, περιορίζεται σε πιο γκλάμορους θέματα, ό,τι δηλαδή είναι στην επικαιρότητα και είναι σχετικά πρωτότυπο (ειδικά η ιστορία με το σκύλο παραέγινε).

Αλλά είναι αυτό το μόνο πραξικοπηματικό που συμβαίνει τελευταία γύρω σας; Κατεβήκατε να διαμαρτυρηθείτε για όσα άλλα πραξικοπηματικά γίνονται τελευταία; Διαμαρτυρηθήκατε για τις απολύσεις άλλων εργαζομένων; Φωνάξατε για το ότι σε πέντε χρόνια θα έχει εκποιηθεί όλη η δημόσια περιουσία και η χώρα θα είναι στα χέρια ιδιωτών;


Προκαλώ όλους τους φίλους μπλογκερς που με κάλεσαν στα συγκεκριμένα γκρουπς να μου αφήσουν σχόλιο σχετικά με το τι νομίζουν ότι καταφέρνουν τέτοια γκρουπς. Για μένα τίποτα. Μάλλον όχι, είναι σαν ένα ντουλαπάκι που καταθέτουμε την αγανάκτηση της στιγμής, και μετά το ανοίγουμε πού και πού και αναφωνούμε "Α, μα κοίτα πόσο αγανακτισμένος είμαι και πόσο αγωνίζομαι για ένα καλύτερο κόσμο" . Α και επίσης ένας καλός τρόπος να μη μας πει αδιάφορο για τα κοινά η γκομενίτσα/γκομενάκος που θα χτυπήσουμε μεσω Facebook (γιατί το να διαμαρτύρεσαι για ένα έργο τέχνης σε κάνει πιο ιντελεκτουέλ, όπως και να το κανεις).

Δυστυχώς όμως η ουσιαστική διαμαρτυρία είναι ενεργητική, μαζική και ανώνυμη. Δε λέω να πάμε όλοι να δείρουμε τον διευθυντή της ΕΡΤ, αλλά να πάψουμε επιτέλους να στηρίζουμε το σύστημα που τα επιτρέπει όλα αυτά. Η τσάμπα μαγκιά είναι εύκολη και δωρεάν, αλλά είναι και φτηνιάρα. Και οταν η διαμαρτυρία εξισωνεται με Pokes, κερασμενες μπυρες,αγοραπωλησία φίλων και τεστ για το ποια γκομενα από το Sex and The City εισαι, τότε υποβαθμίζεται σε μια ελαφρότητα που δεν έχει θέση στην πραγματική κοινωνία, παρα μόνο στον διαδικτυακό μικρόκοσμο του καθένα.

Μήπως αυτό βολέυει την εξουσία τελικά;

13 comments:

xipasmenos said...

Με τι κάθεσαι και ασχολήσε ρε καμένε; Γκραμπ ε πάϊντ οφ γκίνες αντ ριλάξ!!!!

xipasmenos said...

Aν θελει κάποιος να κάνει κάτι χρήσιμο στο Facebook ας πάει εδώ!!
http://www.facebook.com/group.php?gid=18011933209

Marvin said...

Τι ακυρο σχολιο ηταν αυτο; Ασχολουμαι με πραγματα που θεωρω σοβαρα. το λινκ που εβαλες επιβεβαιωνει αυτα που λεω...

ΠΡΕΖΑ TV said...

Παπαρια καταφερνουμε...αλλα τουλαχιστον ακουγεται με καποιον τροπο η φωνη μας...εκει που θα επρεπε να ακουστει....

Cookie Basher said...

Ακριβώς έτσι.

the boy with the arab strap said...

πιανωμαστε απο το παραμικρο νομιζωντας οτι κατι κανουμε , οτι συμετεχουμε σε κατι , και τα μεγαλα προβλημα γινονται μεγαλητερα.

blue piccadilly said...

ειδες που ειχα δικιο χτες που σου ελεγα οτι εχεις μπλογκ με αποψη και αλλοι γραφουν ολο μαλακιες(π.χ. εγω λολ)

Unknown said...

δυστυχώς θα συμφωνήσω. στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα "groups" του facebook & τα διάφορα online petitions είναι μόνο για να περνάνε ευχάριστα οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο. ουσιαστική χρησιμότητα μηδέν

Pastaflora said...

Από την άλλη βέβαια, έρχομαι να συμπληρώσω σ' αυτά που πολύ σωστά λέει ο Ethan, όλες αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν έστω και ένα μίνιμουμ δυναμικής. Για μένα το χειρότερο θα ήταν να μην κουνιόταν φύλλο. Και το καλύτερο να κατεβαίναμε στους δρόμους και να κάναμε την καθημερινότητα των κρατούντων πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη.

ATHENA said...

ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΝ Ο ΠΡΕΖΑΤΙΒΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑ, ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΜΟΝΟ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ,
ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ:

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΕΙ ΕΝΑ ΤΖΙΝΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΕ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ
"ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΠΕΤΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ, Η ΟΧΙ?"
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ?

Marvin said...

xairomai poy symfwneite. mono sthn pastaflora thelw na tonisw oti ayto akrivws einai to problhma, oti periorizomaste sth minumum antidrash orismenes fores. kai makari o kosmos na katebaine pio syxna stoys dromous apo oso katebainei sthn paraliakh...

PN said...

Ουσιαστικά martian λέμε το ίδιο πράγμα. Εσύ το γενικεύεις στην φάση της διαμαρτυρίας και πολύ καλά κάνεις. Το διαδίκτυο έχει δυστυχώς τη διάσταση της παθητικής επανάστασης. Και για αυτό και εγώ ποτέ δεν θεωρώ ότι μέσα από το blogging κάνω ή θα κάνω επανάσταση. Έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε κάνα δύο post.

Όσο για το facebook είναι για να χάνεις απλά και μόνο το χρόνο σου. Το τι ignore έχω κάνει σε κόσμο δεν λέγεται... Το μόνο αστείο που βρίσκω είναι ότι ξαναβρήκα κάτι γνωστούς από τα παλιά. That's all!!

apos said...

Έχεις δίκιο αγαπητές. Είναι η λεγόμενη απενοχοποίηση μέσω άποψης. Πρώτα κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου και για να το λύσουμε το θέμα μας, κάνουμε join σε ένα group στο facebook.
Υπάρχει βέβαια και ένας απλούστερος τρόπος: τα φορτώνουμε όλα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τραβάμε και ένα μπλουζάκι με τα πιστεύω μας, παίρνουμε και ένα extra ζευγάρι παπουτσάκια all star και μετά πέφτουμε και πάλι για ύπνο.

Blog Widget by LinkWithin