26/01/2010

Μετανάστες και δικαίωμα ψήφου

Εβδομάδες τώρα παρακολουθώ όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες και για το αν θα πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Υποκινημένο από το γνωστό λαϊκίζον ξενοφοβικό κόμμα (αλλά προς θεού, μην τους πεις ρατσιστές, τζιζ) και από μια διστακτική αξιωματική αντιπολίτευση που δεν ξέρει ακριβώς τι θέση να πάρει, μήπως και της φύγει κανα γίδι από το μαντρί, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις δυσανάλογες, σε σχέση με την πραγματική βαρύτητα του. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχη.

Είναι γνωστό ότι ως λαός δεν χωνεύουμε ούτε τα άντερά μας. Όλοι οι γείτονές μας μας επιβουλεύονται, οι Δυτικοευρωπαίοι είναι ξενέρωτοι, βρωμιάρηδες και απολίτιστοι, οι Αμερικάνοι είναι ηλίθιοι, οι Εβραίοι μας ζηλεύουν και κινούν τα νήματα της οικονομίας, οι Ανατολικοευρωπαίοι είναι υπανάπτυκτοι κ βγάζουν καλές καθαρίστριες και πουτάνες, οι Πακιστανοι/Ινδοι κλπ είναι καλοί για να μας καθαρίζουν τα τζάμια και οι Κινέζοι κάποια μέρα θα κυριαρχήσουν τον κόσμο έτσι δισεκατομμύρια που είναι και καήκαμε τότε. Όχι δεν μπορώ να πω, έχουμε μια οξυδερκή αντίληψη για την ανθρωπότητα. Τέσπα.

Και σου λέει μετά, εφόσον εμείς είμαστε απείρως ανώτεροι και χτίζαμε Παρθενώνες όταν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια κ μπλαμπλα, δεν μπορούμε εμείς ως περιούσιος λαός να ασχολούμεθα με ποταπές εργασίες όπως το νοικοκυριό, τα χωράφια, τα πρόβατα. Μήπως λοιπόν να πάρουμε στη δούλεψη τον πτωχό κακομοιρούλη Αλβανό, που φυσικά και σιχαινόμαστε, αλλά και που θα του δώσουμε ψίχουλα, γιατι ο Μπάμπης της κυρα-Χαρίκλειας απέναντι ζητάει τα κέρατά του και ΙΚΑ για ένα σοβάντισμα ; Απαπα, καλύτερα ο Αλβανός (που σιχαινόμαστε γιατί μας κλέβει τις δουλειές).

Και ο Αλβανός δούλεψε. Και τι άλλο να έκανε; Έστειλε λεφτά στη γυναίκα του, μετά νοίκιασε σπίτι και την έφερε εδω. Μαζί με δυο ξαδέρφια, που έμαθαν ότι υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα. Και βρήκαν δουλειά. Στην οικοδομή κι αυτοί, μαζί με άλλους Αλβανούς (που σιχαινόμαστε γιατί μας κλέβουν τις δουλειές).

Και τα χρόνια πέρασαν. Και οι μετανάστες προσαρμόστηκαν. Γράφτηκαν στο ΙΚΑ, απέκτησαν ΑΦΜ. Κάναν παιδιά και τα στείλαν στο δημόσιο σχολείο. Περίμεναν στις τράπεζες, στριμώχτηκαν στο μετρό, σιχτίρισαν με την ακρίβεια. Έφτιαξαν νοικοκυριά, αγόρασαν αυτοκίνητα. Ανέβεσαν το επίπεδο ζωής τους στα εγχώρια επίπεδα. Και, αναμενόμενο ήταν, άρχισαν να έχουν ανησυχίες. Για το ποιος τους κυβερνάει, για το πώς τους κυβερνάει, για το αν έχουν φωνή σε ένα κράτος το οποίο αναγκαστικά πληρώνουν. Εξάλλου, οι υποχρεώσεις είναι αδιαμφισβήτητες, τα δικαιώματα θέλουν λίγη δουλειά.

Και απέναντί τους, μια κοινωνία, ή έστω ένα μεγάλο κομμάτι της, πεισματικά κολλημένη σε λαϊκίστικες ρητορείες. Που εξανίσταται στην διατάραξη της "εθνικής μας καθαρότητας" (αν είναι ποτέ δυνατον να πιστεύουμε σε τέτοια)και στο ενδεχόμενο αλλοίωσης του πολιτισμού μας. Η ίδια κοινωνία που ξεχνάει συλλήβδην τη νεότερη μεταναστευτική ιστορία της. Που ξεχνάει τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι Έλληνες στη μεταπολεμική Γερμανία, τις περιουσίες που έκαναν οι Έλληνες μετανάστες από τον Καναδά, την Αμερική και την Αυστραλία. Που ξεχνάει επίσης πώς συμπεριφέρθηκε στους "όμαιμους" κατά τα άλλα, αλλά και "ελαφρών ηθών" κατα τις αντιλήψεις της εποχής, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Για τον Ελληνάρα, ο μετανάστης είναι καλός για να δουλεύει, αλλά όχι και για να αποφασίζει. "Να πάνε στη χώρα τους" θα σου πει ο άλλος. Αλήθεια, ποιος τους έφερε εδώ; Μήπως είναι οι ίδιοι Ελληνάρες που τους έδωσαν δουλειά; Φτηνή μεν, πάντως δουλειά. Είναι οι ίδιοι Ελληνάρες που δεν είχαν πρόβλημα να τους εκμεταλλευτούν την ίδια στιγμή που τους έβριζαν-γιατί φυσικά πάνω απο όλα η τσέπη μας- και που αρέσκονταν στο να νιώθουν ανώτεροι από τις καθαρίστριες τους. Οι ίδιοι που φωνάζουν ότι "μας τρώνε τις δουλειές", αλλά και που δεν θα πήγαιναν να μαζέψουν φράουλες στη Μανωλάδα. Είναι οι businessmen του μέλλοντος που ζουν με τη μαμα μεχρι τα 40 γιατι δεν τους κάναν ακόμα διευθυντές. Και τώρα τι; Θα έρθει η Σβετλάνα η καθαρίστρια να ψηφίσει; Απαπαπα, κινδυνεύουμε...

Το επιχείρημα ότι η ψήφος των μεταναστών θα αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα με βγάζει από τα ρούχα μου. Ένας λαός ο οποίος απείχε κατα 50% στις τελευταίες Ευρωεκλογές δεν έχει δικαίωμα να φοβάται αλλοίωση του αποτελέσματος. Τελεία και παύλα. Είναι ο ίδιος λαός που έχει απαξιώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, οπότε δεν έχει δικαίωμα ούτε για αυτά τα κροκοδίλεια δάκρυα.

Να δωθεί ψήφος στους μετανάστες, και μάλιστα άμεσα. Είναι ενεργοί πολίτες σε μια ενεργή κοινωνία. Είναι άνθρωποι σαν και εμένα και εσένα, και έχουν δικαίωμα να επηρεάζουν, έστω και λίγο, τις εξελίξεις οι οποίες τους αφορούν.

Και μια τελευταία κουβέντα από την προσωπική μου πείρα: Στη Αγγλία έχεις δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές και στις Ευρωεκλογές από τη στιγμή που γράφεσαι στα δημοτολόγια. Εκτός του ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί εγώ να έχω περισσότερα δικαιώματα από τον μετανάστη στην Ελλάδα, είναι γεγονός ότι ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα με ενθουσιασμό. Γιατί στην τελική, το αν θα βγει ο Α ή ο Β δήμαρχος με επηρεάζει άμεσα. Γιατί είμαι μέρος του συνόλου στο οποίο ζω και εργάζομαι, και όχι ενος συνόλου που απέχει 4 ώρες με το αεροπλάνο. Και γι'αυτό το λόγο θέλω, και επιβάλλεται, να έχω λόγο.

Share/Save/Bookmark

14 comments:

sCaTterBraiN said...

είναι τόσο απόγονοι του περικλή και των αρχαίων αθηναίων που θέλουν και σκλάβους χωρίς δικαίωμα ψήφου. και στις γυναίκες από λάθος το δώσανε...

Ιφιμέδεια said...

Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις.
(και σε ζηλεύω που δεν είσαι εδώ να τα ζεις)

THANOS said...

σωστός.....

KitsosMitsos said...

Η ιστορία είναι μ'αυτή τη σειρά που αναφέρεις τα γεγονότα. Ακριβώς.
Αλλά αν δεν έχουμε κοινό εξωτερικό εχθρό, ποιος ο λόγος ύπαρξής μας; ;-)

NdN said...

Πραγματικά συμφωνω στα πάντα που έγραψες. ΟΙ άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα και την έκαναν σπίτι τους, πληρώνουν φόρους, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα έστειλαν σχολείο κτλ. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να τους αποδώσουμε τα ελάχιστα δικαιώματα;

Υ.Γ. Σήμερα έλαβα τα χαρτιά που πιστοποιούν ότι μπορώ να ψηφίσω στις General Elections του Ιουνίου. Αλλά τι περιμένεις; Αυτοί οι Αγγλοι είναι απολίτιστοι...

another george blog said...

Αυτό δεν είναι κείμενο για μπλογκ αλλά προς δημοσίευση σε εφημερίδα. Και μάλιστα στο εξώφυλλο.

Anonymous said...

μια ερωτηση θα σου κανω.
Εχω:
Τρια πτυχία μαγειρικης
Πτυχιο υπολογιστων
Αγγλικων
Πυρασφαλειας
και ενα Τραυματιοφορεα ετσι για να βρισκεται...
δουλευω για 500€ το μηνα και εχω να παρω αυξηση 3 χρονια.
Απο καποιους γνωστους εμαθα, οτι Αλβανος ανιδηκευτος μαγειρας σε ιδια θεση παιρνει τον ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ μισθο απο μενα και φυσικα εχει και ΙΚΑ.
Γιατι ρε μαλακα?
Δεν ειναι αδικια αυτο?
Γιατι να τους δωσω δικαιωματα, εγω ρε φιλε αν παω στην Αλβανια, οχι δουλεια δεν θα μου δωσουνε, αλλα θα με σφαξουνε κιολας.\Προσπαθω να βρω μια θεση στο δημοσιο [και γιατι στο δημοσιο? Γιατι στην ΕΛλαδα φιλε μονο εκει θα παρεις σιγουρα τα δεδουλεμενα σου και στην ωρα τους. Σε οσες δουλειες παιζουνε εξω ειναι ολοι στο "ελα μωρε παρε τοσα και μετα βλεπουμε"] καταθετω και ξανακαταθετω χαρτια και συνεχεια ξερεις τι βλεπω στις προκυρηξεις?
"θεση παλινοστουντων"
ποιοι ειναι αυτοι ρε αδερφε και γιατι πρεπει ντε και καλα να τους βαλω σε μια καλη θεση δημοσιου?
Ολοι οι Τουρκορωσσοι που κατεβηκανε απο το Καζακσταν, και ολοι οι Γεωργιανοι που δεν ξερουνε ουτε μια ελληνικη λεξη και ολη μερα ειναι μονο να λενε "μπλιέτ" και "μπλιέτ". Γιατι αν ειναι δυνατον να ειχε τοσους χιλιαδες Ποντιους εκει πανω ελεος δηλαδη!
Δε με ενοχλουνε οι Μαυροι, δεν με ενοχλουν οι πακιστανοι ουτε οι Κινεζοι που ανηγουνν μαγαζια και δουλευουν.
Αλλα ειδικα Ρωσσο τετοιοι και Αλβανοι καλο ειναι να αρχιζουν να την κανουνε απο ΕΛλαδα γιατι μας βλεπω μειονοτητα!
Ε οχι ρε φιλε δεν τους γουσταρω και να σηκωθουνε να φυγουνε ολοι τους.

Anonymous said...

το σχολιο του aunt donna ειναι ακραια ρατσιστικο και ερχεται σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ αντιθεση με οσα γραφει στο δικο του ιστολογιο για τον ρατσισμο που ο ιδιος βιωνει ως ομοφυλοφιλος στη σχολη του...ο ιδιος αναρωτιεται για τα κλειστα μυαλα καποιων μορφωμενων ..και ερχομαι να του κανω την ιδια ακριβως ερωτηση...τετοιο ατεκμηριωτο ρατσισμο για τους μεταναστες δεν τον περιμενα απο ενα ατομο που βιωνει διακρισεις και περιθωριο στο πετσι του...
κριμα

Anonymous said...

δεν εχω δικο μου λογαριασμο και δεν μπορω να κανω σχολιο στο δικο του ιστολογιο , συγγνωμη

Unknown said...

Κορυφαίο κείμενο!
Και βέβαια συμφωνώ!

ΥΓ: Καλώς σε βρήκα. Μου αρέσεις

Ephemeron said...

Σωστα πολυ σωστα!!! Ζω στην Αμερικη επι χρονια και καταλαβαινω απολυτα τι ακριβως λες. Στη πολιτεια της Μινεσοτα εχουν εκλεξει ενα πολιτικο που τους εκπροσωπει στην Ουασινγκτον και ειναι μουσουλμανος, και στη πολιτεια της Λουϊζιανα εχουν εκλεξει για κυβερνητη καποιον που ειναι απ την Ινδια. Ε και λοιπον;;; Τι εγινε;;; Επεσε ο ουρανος να μας πλακωσει;;; δεν νομιζω...
Πολυ καλο το κειμενο σου!!!

Anonymous said...

αγαπητε ανωνυμε δεν ειμαι ρατσιστης ρεαλιστης ειμαι και δεν θελω να με γαμανε μεσα στην ιδια μου τη χωρα.

Marvin said...

@bear, ephemeron: καλως τους!

@aunt donna: Κατ'αρχας, δεν μπορω να τοποθετηθω για την δικη σου περιπτωση, γιατι δεν ξερω την κατασταση στον κλαδο σου ουτε στην πολη σου. Αν το παραδειγμα που λες ισχυει, δε βρισκω λογικη εξηγηση γιατι να προσλαβουν με καλο μισθο και να ασφαλισουν εναν ανειδικευτο κ οχι εσενα, ισως μπορεις εσυ να μου το εξηγησεις. Εξαλλου, το ιδιο ακριβως θα μπορουσε να εχει συμβει (κι οπως και συμβαινει και ειδικα στο δημοσιο, χρονια τωρα) με Ελληνα, να προσλαβουν δηλαδη καποιον χωρις πτυχιο επειδη ειναι ο γιος του διευθυντη και να μενουν δεκαδες πτυχιουχοι ανεργοι. Οποτε η εθνικοτητα δεν παιζει ρολο κατα τη γνωμη μου.

Το να ριχνουμε την ανεργια στους αλλοδαπους εν ειδη αποδιοπομπαιου τραγου ειναι μεγαλο λαθος. Δεν ειναι δα και τοσοι πολλοι για να δικαιολογησουν το ποσοστο πτυχιουχων ανεργων. ΤΟ προβλημα ειναι οτι στη χωρα αυτη εχουν απαξιωθει παρα πολλοι τομεις (αργοτικη παραγωγη, ερευνα, τεχνολογια) και δεν παραγουμε πλεον τιποτα, ουτε αγαθα ουτε γνωση. Κατα συνεπεια, ουτε και θεσεις εργασιας, και για αυτο και πολυς κοσμος (οπως και ο υποφαινομενος) εχει καταφυγει στο εξωτερικο. Ειμαι θυμα της καταστασης οσο κι εσυ. Ανεργια υπηρχε παντα, και εχει επιδεινωθει τελευταια, αλλα ας κοιταξουμε πρωτα το δικο μας φταιξιμο και οχι των αλλων.

Τελοσπαντων, το θεμα μου δεν ηταν η ανεργια, και δεν ξερω γιατι το γυρισαμε εκει. Η αποψη μου ειναι οτι μια μεγαλη μεριδα μεταναστων εχει δουλεψει στη χωρα αυτη, εχει παραγει, ο καθενας με τον τροπο του, εχει ενα σκασμο υποχρεωσεις αλλα κανενα δικαιωμα. Και αυτο για μενα ειναι κοινωνικα αδικο, οσο αδικο ειναι να μην μπορω σαν ομοφυλοφιλος να κατοχυρωσω νομικα τη σχεση μου με το συντροφο μου.

Και ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω πως οι Κινεζοι η οι Πακιστανοι δεν σε ενοχλουνε, ενω οι υπολοιποι σε ενοχλουν. Με ποια κριτηρια τους διαχωριζεις;

Anonymous said...

marvin χρυσο μου θελεις να σε παρω να τα πουμε στο τηλεφωνο καλυτερα?

Blog Widget by LinkWithin