09/12/2007

The first emperor




Χτες πηγαμε να δουμε την εκθεση του Βρετανικου "The first Emperor-China's Terracota army". Ολοι σας θα εχετε ακουστα για τον πηλινο στρατο που ανακαλυφτηκε στην Κινα πριν απο καμια τριανταρια χρονια. Μερικοι πολεμιστες λοιπον μεταφερθηκαν στο Βρετανικο για την εκθεση αυτη. Ημασταν εξαιρετικα τυχεροι να βρουμε εισητηρια για χτες, καθως ρωτησαμε μολις μια εβδομαδα πριν και ενω ξεραμε οτι ολα ηταν κλεισμενα μεχρι και τον Απριλιο, οταν και θα τελειωσει η εκθεση. Ακομα δεν εχω καταλάβει πως τα καταφεραμε αλλα δεν θα το πολυψαξω κιολας! Το ζητημα ειναι οτι δεν ξερω ποσες ευκαιριες θα ξαναεχω να δω κατι τετοιο, οποτε θεωρω τον εαυτο μου μαλλον τυχερο.

Οφειλω να ομολογησω οτι, παρολο που δεν ηξερα τι να περιμενω, περιμενα την εκθεση λιγο πιο εντυπωσιακη, ισως με περισσοτερα εκθεματα. Κατα τα αλλα το στησιμο ηταν πολυ σωστο: στην αρχη υπηρχαν αναφορες στην αρχαια ιστορια της Κινας και στο πως ο εν λογω αυτοκρατορας ενωσε εφτα κρατιδια σε μια αυτοκρατορια. Διαφορα εκθεματα δειχναν την εξελιξη του κρατους και τη σταδιακη ευφορια της αυτοκρατοριας. Στην ακμη της μαλιστα, η πρωτευουσα της ειχε γυρω στα 300 (!) βασιλικα ανακτορα!



Μετα απο το ιστορικο πλαισιο ηρθε η ωρα να δουμε τα πηλινα ομοιοματα, τα οποια ηταν το αποκορυφωμα της εκθεσης. Γυρω στα δωδεκα περιελαμβανε αυτη η συλλογη, αριθμος αμελητεος μπροστα στα συνολικα 8000 που εχουν ανασκαφει. Οι παρακατω φωτογραφιες ειναι αυθεντικες απο την αιθουσα του μουσειου, οχι απο την καμερα μου δυστυχως.








Τα αγαλματα ηταν ολα σε φυσικες διαστασεις (ισως και λιγο ψηλοτερα απο το μεσο κινεζο της εποχης, οπως διαβασα στο ταμπελακι) και πραγματικα σου διναν την εντυπωση μιας παρεας ανθρωπων που περπατουσαν προς τη μαχη. Οι κινησεις τους ηταν πολυ φυσικες, οπως και η απεικονιση των ρουχων και των μαλλιων τους. Παρολο που οι φιγουρες ηταν σχετικα λιγες, ηταν ολες διαφορετικες μεταξυ τους: ολοι αυτοι οι στρατιωτες ειχαν διαφορετικο αξιωμα, το οποιο φαινοταν απο το χτενισμα τους ή απο την υπαρξη ή μη πανοπλιας. Επισης, εξαιρετικα ενδιαφερον ηταν το οτι, ενω οι κορμοι των στρατιωτων παραγονταν μαζικα, τα κεφαλια ηταν ολα χειροποιητα, ωστε κανενας στρατιωτης να μη μοιαζει με αλλο. Και εξαιτιας αυτου του γεγονοτος, τα χαρακτηριστικα του καθε αγαλματος αντιπροσωπευαν την καταγωγη του γλυπτη του(Κινα, Μογγολια, Κεντρικη Ασια κα.) και εδειχναν ετσι την επεκταση της σφαιρας επιρροης της αυτοκρατοριας.



Αλλες εντυπωσιακες λεπτομερεις ηταν το αρμα και τα αλογα, αλλα επισης και οι διαφορες μη στρατιωτικες φιγουρες που βρεθηκαν εκει, για παραδειγμα ο ακροβατης και τα πουλια.





Ο αυτοκρατορας Τσι δημιουργησε ολον αυτο τον στρατο για να φυλαει το τεραστιο ταφικο του μνημειο απο την ανατολη, απο οπου θεωρουσε οτι κινδυνευε. Το ιδιο το ταφικο μνημειο ηταν ουσιαστικα μια ολοκληρη πολη. Ο αυτοκρατορας θεωρουσε οτι ηταν προορισμενος να βασιλευει στην αιωνιοτητα και για το λογο αυτο φροντισε να εχει μαζι του ο,τι απολαμβανε και στην επιγεια ζωη, γι'αυτο και οι ανασκαφες αποκαλυψαν αυλικους, καλλιτεχνες και διασκεδαστες μαζι με τους στρατιωτες. Η ανασκαφη του κυριως ταφου δεν εχει καν αρχισει, καθως καποιες εδαφικες ιδιαιτεροτητες την καθιστουν ιδιαιτερα επισφαλη, τοσο που υπαρχει η σκεψη ο ταφος να μην ανασκαφει ποτε. Και ειναι κριμα, γιατι διαφορες μετρησεις εχουν δειξει οτι η περιοχη εχει υψηλα ποσοστα υδραργυρου, επιβεβαιωνοντας πιθανοτατα τον θρυλο που λεει οτι ο Τσι ειχε φτιαξει ποταμια υδραργυρου γυρω απο τον ταφο του για να αναπαραστησει τα ποταμια της Κινας.

Για αλλη μια φορα ομως η ιστορια επαναλαμβανεται... Οπως και στην περιπτωση της αρχαιας Αιγυπτου, η μεγαλομανια ενος ανθρωπου οδηγησε χιλιαδες ανθρωπους σε αναγκαστικη δουλεια για πολλες δεκαετιες (η ανοικοδομηση του ταφου αρχισε οταν ο Τσι ηταν 13, και οταν αυτος πεθανε στα 49 δεν ειχε ακομα ολοκληρωθει)ή ακομα και στο θανατο. Σιγουρα παντως πετυχε τον στοχο του, να τον θυμομαστε μετα απο δυομισι χιλαδες χρονια...

8 comments:

nikisot said...

otan pe8anw 8elw xiliades petrines gates

ΠΑΥΛΟΣ said...

ΑΧ! Ζηλεύω, θέλω και γω να την δω την έκθεση έτσι όπως την περιέγραψες

Constademon said...

Πράγματι εισαι πολύ τυχερός που μπόρεσες να πας. Εχω δει ενα σχετικο ντοκυμαντέρ στο Σκάϊ και ηταν τρομερά ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες ;-)

Maria Mikro Analogo said...

Πω πω, υπέροχη έκθεση!!! Άραγε θα την φέρουν καθόλου και από Ελλάδα? Μπααααα ... Φιλιά και καλή εβδομα΄δα! :-)

revqueer said...

Σε ζηλεύω!

jg said...

πολυ ωραιο. αλλα εμενα γιατι μου κανει λιγο κουλο που τα μεταφερουν? ενιγουει, τελεια εκθεση

Marvin said...

@moody: Ε τι περιμενεις, αρχισε να τις φτιαχνεις! Ο αλλος απο τα 13 του αρχισε!

@ rest: Ευχαριστω! Μην το αποκλειετε οτι μπορει να ερθει και στην Ελλαδα, το θεμα ειναι να τη ζητησει καποιος...

Wrong Guy said...

kai i kolliti moy pou einai ekei,olo se ektheseis kai mouseia pigeni!

gia ayta einai to london!

Blog Widget by LinkWithin