07/01/2008

Ητανε μια φορα-δε σικουελ

Η προσφιλης σας στηλη Ταλεντα επιστρεφει με εναν παλιο γνωριμο: Τον Νοτη Βολανακη, αυτο το ιερο τερας της ελληνικης δισκογραφιας, αυτον τον αγνο καλλιτεχνη που διαλεξε μια μοναχικη πορεια και καταφερε να κερδισει την αναγνωριση απο το ευρυτατο κοινο. Ειναι δε τοσο επιτυχημενος που βρωμαει ο γιουτουμπης απο τα βιντεακια του, δεν ξερω ποιο να πρωτοανεβασω...

Το συγκεκριμενο τραγουδι ωστοσο ειναι μια ξεχωριστη περιπτωση. Γιατι, περα απο τις ρομαντζαδες και τις αλλες αηδιες που μας σερβιρουν, στη ζωη υπαρχει και η πεζη πραγματικοτητα ενος χωρισμου. Αυτη την πτυχη προσπαθει ο Νοτης να αναδειξει. Γιατι δε πα να σαι και αρχοντισσα, αμα ο αντρας σου γυριζει κι αρμενιζει τα πελαγα,πολεμαει και ξενοπηδαει, η σχεση εχει ημερομηνια ληξης φιλεναδα... Για να δουμε...


Μια μικροχωρισμενη



Τι εχουμε εδω? Α ποστερ με καστρο της Σκωτιας και βαλε σου λεω εγω, να μας βαλει στο κλιμα οτι θα μιλησουμε για αρχοντισσα. Να και ο Νοτης με τρια στρεμματα προγουλι να μας πλησιαζει απειλητικα, λιγο ορτσα βεβαια, σα ξεφουσκωτο μπαλονι ενα πραμα, την εχει χασει την ευθεια, οπα ισιωσε, ενταξει. Ετσι που τον βλεπω, σαν ενα βημα απο το κυκλοφορικο επεισοδιο ειναι, λιγο μπουκωμενος να πω, λιγο σαν να του πεσαν βαρια τα σουτζουκακια, το γεγονος ειναι οτι σφιγγεται, αλλα κανει και μια αλφα κινησιολογια,πρεπει να του το αναγνωρισουμε, εντεινει την τραγικοτητα του τραγουδιου. Ο αναπνευστηρας ειναι παραδιπλα,δε φαινεται, μη μας περασουν και για τιποτε γερους. Ντυσιμο Μπρακουλιας μοδα για κυριους, με το πουκαμισο αποξω σαν ανεμελο νιατο που ειναι. Επισης, παρατηρουμε το ριαλ μπακραουντ που μπλεκεται παιχνιδιαρικα με το καστρο, δηλαδη το σαλονι του, που βγαλαν τα καδρα αρον αρον και αμα κανεις ετσι παραδιπλα θα δεις και την σιδερωστρα, και την κυρια Βολανακη να χαζευει Λαμπιρη πατωντας εναν κορσε. Και τι βλεπω, μουσικη Μιχαλης Χαριτατσης; Και πως νομιζα οτι ειναι παραδοσιακη...

Να και ο Νοτης στο στουντιο, σε μεγαλη ψυχικη και σωματικη ενταση (ηταν αμεσως μετα το ρεκτιφιε που ειχε κανει, ξερεις, αιμοκαθαρση, λιποαναρροφηση και τα τοιαυτα, και ειναι ετσι ζωηρουλης) με μαεστρικες κινησεις που θα ζηλευε και ο Καραγιαν, το μικροφωνο εχει σκιαχτει λιγο μονο, στο τσακ τη γλιτωσε. Επομενο κουπλε και επιστρεφουμε στο μπακραουντ καστρο-σιδερωστρα, και ο Νοτης θυμηθηκε οτι μπορει να τον παρακολουθουν ΑΜΕΑ, οποτε περιγραφει και στη νοηματικη τους στιχοι του τραγουδιου, να το γραμμα, το στελνει τωρα κλπ. Ενα θειο φως ξεπηδα απο τα μεσα του (να ναι το φως στην ψυχη της Παπαριζου;).Μετα νομιζω αρχιζει να βαριεται λιγο, κοιταει δεξια , κοιταει αριστερα, παιρνει το ματι του το ματσακι στην τιβι στα δεξια, τρωει γκολ η ομαδαρα, ξαφνιαζεται ο Νοτης, πεφτει σολο για να συνελθει ο καλλιτεχνης και απολαμβανουμε ασχετα πλανα απο τον Μπεν Χουρ. Νεο κουπλε, ο Νοτης τα παιρνει και κουναει το δαχτυλο και το πλανο ανοιγει για να αποκαλυψει κατω δεξια το τραπεζακιμε τη φοντανιερα απο πανω, κληρονομια απο τη γιαγια του τη Μαρουσω. Πωπω τα χει παρει ο Νοτης, λεει και για την πατριδα με σθενος, ανατριχιασα απο πατριωτισμο και συγκινηση, σνιφ...

Θα επανελθω στον Νοτη με το συγκλονιστικο ασμα του "Το δακρυ της μεταναστριας". Προς το παρον ομως, ας δουμε ολοι μαζι τους στιχοι της μικροχωρισμενης, ετσι για να εκτιμησουμε το ταλεντο του δημιουργου και το βαθος της ποιησης.

Εζησε μια φορα ματια μου κι εναν καιρο
Μια ομορφη μικρη λεβεντισσα το χωρισμο
μια μικροχωρισμενη μελαχροινη
παντα θα περιμενει θα ναι πιστη

Της εστειλε ενα γραμμα καλε το ταιρι της
που εγραφε για τερμα καλε στη σχεση της
μα ξαφνικα ενα βραδυ μια χαραυγη
ακουσε στο σκοταδι μια κραυγη

Γυρισε πισω εκεινος καλε με τραυματα
σε κεινη που αγαπουσε καλε με κλάμματα
στη μαχη ηταν πρωτος δε δειλιασε
ολα για την πατριδα θυσιασε

βλεποντας πως το τελος καλε ηταν κοντα
της εστειλε το γραμμα καλε απ τα βουνα
μα ευτυχως στο τελος ενικησε
σε κεινη που αγαπουσε εγυρισε


Τελικα μπερδευτηκα: γιατι τη λεει μικροχωρισμενη, αφου ο ετοιμοθανατος της ειπε να χωρισουνε πριν πεθανει, αλλα ενω εφτασε το γραμμα και αυτη ειχε ηδη βαλέι την πλερεζα, ο ετοιμοθανατος το ξεπερασε και επεστρεψε, ή δεν καταλαβα καλα; Κι αυτος γιατι γυριζε κραυγαζοντας και την τρομαξε, ο νεκροζωντανος; Κι αυτη γιατι παντα να περιμενει, να ναι πιστη, αφου ο αλλος της ειπε τερμα; Κι αν αυτη ειχε βρει αλλον θεωρωντας τον πεθαμενο; τι θα κανε μετα το ζομπι; Βοηθηστε καλε!

16 comments:

Marvin said...

ΥΓ: Αν ακουτε τιποτε τριγμους, τα κοκκαλα του Ξυλουρη ειναι...

Anonymous said...

o thalassios elefantas tragouda....
eleos....
* exei kai apospasmata apo ton spartako...tromero!!!

Constademon said...

Γκλουπ!
Ηρθα κι εγω να αφήσω τις (καθυστερημένες) ευχές μου και βλέπω αυτο το post ... τι να σχολιάσω θεε μου !! Ασε που το στορυ οπως το παρουσιάζεις στο τέλος ούτε Stephen King σου λέω !!!

Καλή χρονιά στον πλανήτη σου !!!

Anubis said...

χαχαχαχα! εξαιρετικό αριανούλη!
το ΚΑΛΕ είναι όλα τα λεφτά όπως το λέει.. το φωνάζει παληκαρίσια μάλλον για να μην τον πουν αδερφή. φαντάσου να το τραγουδούσε ο Τάσος Ρούσος ή ο Γαλάτης αυτό το άσμα.
Η κυρία Βολανάκη έχω μια πληροφορία ότι κάνει τα μπακ βόκαλς, άντε και στη Γιουροβίζιον με το Μαρτάκη.
Τώρα για να σε βοηθήσω λίγο με το στόρυ του τραγουδιού, ο γαμπρός μας μάλλον στα χαρακώματα βρήκε κανά καλό αγοράκι και της είπε να το τελειώσουν. όταν όμως οι οχτροί φάγαν το γελαστό παιδί, γύρισε νεκροζώντανος στη λεβέντισσα, η οποία τον ξαναδέχτηκε. Γυναίκες παιδί μου, γυναίκες. Που να γνώριζες και την Κλεοπάτρα...

xipasmenos said...

Eμένα μου αρέσει αυτό το τραγούδι.....
Σόόόόόου τόλκ του μάϊ χάντι μπίτς.
Γιου μέσντ γουϊθ δε ρόνγκ σόνγκ, γιορ γκόϊνγκ ντάουν.

revqueer said...

Ρε Μάρβιν, οι περιγραφές-αναλύσεις σου είναι αριστουργηματικές! Δε μπορείς να φανταστείς πόσο γελάω. Μόλις ξεπερνούσα το Κύπριο (Εν η μάνα του που φταίει) και τώρα σκάει μύτη αυτό!

If...ιγένεια said...

Τρέμουν όντως τα κόκκαλα του Ξυλούρη.. ;p

Jimmy Rose said...

Συνεχίζοντας την λογοτεχνική προσέγγιση του anibus, αλλά χωρίς τα κακεντρεχή σχόλια μπορώ να πω ότι ο ποιητής μας αφηγείται μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Ο άντρας της μικροχωρισμένης έφυγε για τον πόλεμο (γι' αυτό είναι χωρισμένη) και από εκεί, επειδή τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, της έστειλε το γράμμα για να δώσει τέλος στη σχέση τους (διαζύγιο δι' αλληλογραφίας πρώτη φορά βλέπω). Αυτή (καλό βούρλο και του λόγου της) ήθελε να το παίξει πιστή Πηνελόπη (ο ποιητής δεν αναφέρεται στο αν όντως έμεινε πιστή ή έμπαζε τα τεκνά στο σπίτι τα βράδια). Όμως ο σύζυγος της μικροχωρισμένης επέστρεψε νικητής από τον πόλεμο ("δεν δείλιασε, όλα για την πατρίδα θυσιάσε", άραγε του έδωσαν παράσημα?) και πήγε να την βρει, αφού την αγαπούσε.

Ο ποιητής κάνει λόγο για μία κραυγή που ακούστηκε όταν γύρισε ο σύζυγος. Δεν διευκρινίζεται εάν έτσι καλούσε την γυναίκα του το κτήνος όταν βρισκόταν στην πόρτα, για να του ανοίξει επειδή είχε ξεχάσει τα κλειδιά του ή εάν ήταν δική της η κραυγή όταν τον είδε μπροστά της, επειδή στο μέσα δωμάτιο είχε τον γκόμενο. Προσωπικά προτιμώ την δεύτερη ερμηνεία.
Όσον αφορά στην οπτικοποίηση του ποιήματος, συμφωνώ με τα σχόλια του marvin και θέλω να εστιάσετε όλοι την προσοχή σας στην χαίτη του αοιδού. Φαλάκρα μπροστά και πάνω, αλλά πίσω χαίτη (ή πάντως θέλει να είναι χαίτη). Εντυπωσιακό.

υ.γ. σαν λυσάρι του Πατάκη έγινε το σχόλιο. Και εγώ ένιωσα για μία ακόμη φορά σαν μαθητής Β' Λυκείου που ετοιμάζει την εργασία των Νέων Ελληνικών. Πόσα χρόνια πίσω πήγα!!!

Soula said...

Πού να ακούσεις το "Μια Θεά" απο τον ίδιο καλλιτέχνη!! Εκεί να δείς αριστούργημα!Και στίχος και μουσική και clip...superb!!
Μου έδωσες ιδέα για το video του επόμενου trashy ποστ..

Strahd said...

Απαπαπαααα... Καλέ τι είναι αυτό; Πρωί πρωί το είδα και σκιάχτηκα. Καινούργιο είναι τώρα αυτό; Ή υπήρχε;...

Φτου φτου μακριά μας.

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά :)

ΠΑΥΛΟΣ said...

Ο Ξαρχάκος δεν του χει κάνει ακόμα μήνυση?

kanataki said...

επιτέλους μια καλή δικαιολογία για να
παραμείνω η Χριστίνα και να μην γίνω ο,τιδήποτε άλλο!


υγ γιατί για σκέψου να ξυπνούσα ό Νότης!

Anonymous said...

τριξ

τριξ

τριξ

τριξ

τριξ

Marvin said...

@dida: ειδες υπερπαραγωγη ομως;

@constademon: χρονια πολλα και σε σενα!

@anubis: Αυτο με το Γαλατη μμμμ καλη ιδεα

@xipaki: ταπεινα συγγνωμη ζητω που αγγιξα το ασμα. Δεν θα ξαναγινει (μεσα στις επομενες δυο μερες)

@rev: εμ τι νομιζες, ετσι θα σε αφησω, να μην εχει κατι να μουρμουριζεις στο δρομο;

@ιφ: Τ ακουσες και εσυ ε; Μεχρι Λονδινο ακουγονται...

@ jimmy:Πολυ γραφοτατος οπως παντα! Ευχαριστουμε για την ενδελεχεστατη αναλυση, νομιζω εχεις πιασει τα βαθυτερα νοηματα!

@soula: Μα και συ πιστεψες οτι δεν το ξερω; Ηταν απο τα πρωτα μου ποστακια στη στηλη Ταλεντα. Σιγα μη μου ξεφευγε! http://pliats.blogspot.com/2007/05/blog-post_7668.html

@strahd: υπαρχει σιγουρα καποιους μηνες που το χω εγω καβαντζα! Χρονια πολλα και σε σενα!

@παυλος: Του Ξαρχακου ειναι; Και καλα, εσυ αν ησουν ο Ξαρχακος θα εμπαινες στον κοπο;Ας τον τρελο στην τρελα του...

@kanataki: Μακρυα απο μας!

@κοκαλα ξυλουρη: μεγαλη μου τιμη!

Anonymous said...

kai elega oti de tha to 3anavlepa auto to kolovideo...
:(

Anonymous said...

Μάγγες μπείτε στην διεύθυνση http://www.maya.gr/play/c942 και στο http://www.videos.es/reproductor/mepetoalaura-(z2G8kjZi9mM (top 20 espana videos, notis volanakis no 5 111.530 views) και ζητείστε γονυπετώς συγγνώμη από τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη

Blog Widget by LinkWithin