11/02/2008

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες... (ρε εδώ μας είπαν πουτάνες, εκεί θα κολλήσουμε τώρα)

Βρωμάει από αυθεντίες αυτός ο τόπος. Πήζει από θεματοφύλακες της ορθότητος και κατέχοντες τα πρωτεία και το αλάθητο στο χώρο τους. Βρίθει από άτεγκτους κριτές και εύκαιρους (και ευκαιριακούς) αποδομητές ζιζανίων που απειλουν τα "κεκτημένα" τους. Δύο παρόμοια περιστατικά με απασχόλησαν σήμερα:

1) Αναδημοσιεύω απο Πρέζα TV και Μαρία το εξής απόσπασμα:


"Για να κατακτήσουν λοιπόν τη δόξα στον κυβερνοχώρο, οι μπλόγκερ δοκιμάζουν τα πάντα, σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των ιερόδουλων του κυβερνοχώρου."


Ξ. Κουναλάκη, Καθημερινή
πλήρες άρθρο εδώ

Μάλιστα. Άρα ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων που ανακάλυψε το μπλογκ ως εναλλακτικό μέσο έκφρασης, αλλά και αντίδρασης στην ταυτοποίηση των συμβατικών ΜΜΕ, απλά εκδίδεται για χάρη της επισκεψιμότητάς του. Παράξενο βέβαια, αλλά στο δικό μου λεξικό η λέξη ιερόδουλος περιγράφει το άτομο το οποίο πληρώνεται για να τα κονομάει ο νταβατζής (εφημερίδα) του και για να κάνει τα χατήρια του πελατη (αναγνώστη του). Τα μπλογκς όμως που ξέρω εγώ δεν έχουν νταβατζήδες και δεν έχουν συγκεκριμένους πελάτες, target groups. Εξάλλου, η βασική διαφορά είναι ότι μια εφημερίδα επιλέγει τους αναγνώστες της με βάση την απόχρωσή τους και προσπαθεί να τους έχει στα ώπα ώπα, γιατί εξαρτάται από αυτούς. Ο μπλόγκερ από την άλλη το μόνο που έχει να κερδίσει είναι άτομα που τον καταλαβαίνουν, μοιράζονται τις ανησυχίες του, γελάνε με το χιούμορ του, συμμετέχουν στους προβληματισμούς του. Αλλά δεν ζει από αυτούς.

Απ'ότι φαίνεται τελικά τα μπλογκς έχουν δώσει ισχυρό χτύπημα στο κατεστημενο της ενημέρωσης, δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που διαβάζουμε κάτι αντίστοιχο. Έχουν το δίκιο τους όμως να φοβούνται και να αντιδρούν. Παρόλο που πάντα τα ΜΜΕ ήταν αντικείμενο κριτικής, τώρα πια η κριτική αυτή δεν προέρχεται μόνο από Μητσικώστες και Λαζόπουλους, ούτε από αντίπλαες εφημερίδες, εκ των πραγμάτων υποκειμενικές. Προέρχεται από το μαλακό υπογάστριο του οργανισμού της ενημέρωσης, τους αναγνώστες που διαβάζουν, παρακολουθούν και αγανακτούν. Και αυτό είναι πραγματικός κίνδυνος για τον οργανισμό. Γιατί πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος που μαθαίνει πιο πολλά από τον Πρεζα, την Ψιλικατζου ή το Jungle Report σε σχέση με τις On line εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων. Και δεν είμαι ο μόνος που προτιμά αναλύσεις που πηγάζουν από τις ιδέες του γράφοντα ενός μπλογκ και όχι από την πολιτική μιας εφημερίδας.

Φίλοι ιερόδουλοι, συνεχίστε! Εξάλλου και εμείς και αυτοί, όλοι μαζί εκδιδόμαστε.Τουλάχιστον εμεις το κάνουμε αφιλοκερδώς...


Ακολουθεί ποστ με τον δευτερο προβληματισμό της ημέρας...

7 comments:

Patrick said...

Ωραία λοιπόν,σήμερα θα εκδοθώ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.Ποιος θέλει να γίνει ο εκδότης μου?

Jimmy Rose said...

Να βάλω την κόκκινη λάμπα έξω από το σπίτι μου, ή θα πρέπει να γίνω "καλντεριμιτζού"?
Για να πω την αλήθεια προτιμώ το πρώτο, δεν μπορώ την ορθοστασία, κάνει κρύο έξω, έχω και δουλειές στο σπίτι.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αχ!!! να γίνω η τσατσά???
Με κούρασε το καλντερίμι...

Jimmy Rose said...

@ pavlos: πόσα θα παίρνεις? Νταβατζή ποιόν θα βάλουμε? Πρέπει να τα λύσουμε αυτά πριν ξεκινήσουμε...

Maria Mikro Analogo said...

Ωραίος! Για έλα να διαβάσεις και το δικό μου φρέσκο "τεύχος" :P Φιλάκια! :D

Anubis said...

ax kounalaki kounalaki ksylo pou tha to fas!
*stelnei ti foveri katara tis ammou Bouliagmenis-sto-vraki!
twra na se dw pou tha trexeis stous dermatologous-afrodisiologous.
akou ekei ierodoules! ts ts ts
orgismena ROOOOOAR
Anubis

Marvin said...

αααχ τα βλεπετε; βρισκει και τα λεει η Κουναλακαινα...:P

Blog Widget by LinkWithin