29/04/2008

Τι θες; Να σπουδάσεις; Μαλακίες, τράβα στο στρατό να γίνεις άνθρωπος

Και εκεί που δεν είχαμε το δικαίωμα να επιλέξουμε το αν θα πάμε φαντάροι, η τελευταία πρόταση, την οποία έχει φάει το μουστάκι του ο υπουργός να περάσει εδω και κάποια χρόνια, προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 18, χωρίς δικαίωμα αναβολής.
Δυστυχώς και αυτό θα περάσει, όπως περνάνε τόσα άλλα και ο κόσμος απλά παρακολουθεί αμέτοχος. Και θα περάσει γιατί το φοιτητικό κίνημα πρακτικά δεν υπάρχει, ενώ η κυριαρχούσα παράταξη, η αποβλακωμένη ΟΝΝΕΔ, είναι πολύ απασχολημένη με το να οργανώνει εξόδους στον Τσαλίκη και να εγκαθιστά Playstation παραμονές φοιτητικών εκλογών. Σάμπως τους νοιάζει; Οι μισοί από αυτούς θα τη σκαπουλάρουν με κάποιο τρόπο.

Όλοι οι υπόλοιποι λοιπόν θα καταδικαστούν να χωθούν με τα μούτρα απο το Λύκειο στο καθάρισμα της χέστρας, γιατί έτσι γεννιούνται οι καλοί πατριώτες. Και στα 18 τους θα μαθαίνουν ότι ο Τούρκος δεν έχει μπέσα, και ότι η πατρίδα μας είναι το υπέρτατο αγαθό. Και θα παρελαύνουν με καμάρι μπροστά στον Πρόεδρο στις Σταλινικού τύπου στρατιωτικές παρελάσεις μας. Και θα φουσκώνουν από περηφάνεια που δεν τους επετράπη να σπουδάσουν αλλά τους παραχωρήθηκε η τιμή να τους ξεφτιλίζει κάθε αμόρφωτος καραβανάς.

Αιτία λέει η υπογεννητικότητα και η επακόλουθη μείωση του σώματος. Και τι έκανες ρε για να κάνουν πιο πολλά παιδιά τα ζευγάρια; Τι κίνητρα έδωσες; Ή μήπως σε ενόχλησε ότι μια μερίδα πληθυσμού αναπτύσσει προσωπικότητα χωρίς τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη σου; Και ποιός τους έδωσε το δικαίωμα να μην αγαπάνε την πατρίδα τους και να μην υπηρετούν τους καραβανάδες που εσύ τραπεζώνεις με λεφτά τους κράτους;

Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στον φασισμό. Δεν είσαι άτομο με δικαιώματα. Είσαι μια μονάδα που άλλοι αποφασίζουν τι θα κάνεις στη ζωή σου, και πότε θα το κάνεις. Δεν έχεις το δικαίωμα να μην υπηρετήσεις μια πατρίδα που δε σου προσφέρει τίποτα, γιατί πάντα θα υπάρχει ο "εξ ανατολών" εχθρός. Αυτά αν είσαι λαουτζίκος. Γιατί αν είσαι ημέτερος παρουσιάζεσαι στο Πεντάγωνο μια φορά τη βδομάδα και είσαι και περήφανος, γιατί όλοι οι υπόλοιποι που υπηρετούν κανονικά είναι μαλάκες. Έτσι είναι ο Ελληναράς πατριώτης. Πίνει νερό στο όνομα της πατρίδας αλλά στην παραμικρή αφορμή την γράφει στα αποτέτοια του για να βγάλει κάνα φράγκο ή να πηδήξει καμιά γκομενίτσα. Τσάμπα μαγκιά δηλαδή.

Ο στρατός είναι επικίνδυνη δομή. Παίρνει την ορμή της εφηβείας και τη διοχετεύει σε στενοκεφαλιά, αν όχι μίσος. Σε μαθαίνει ότι είσαι κατώτερος από κάποιους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι καμιά φορά το μόνο που έχουν παραπάνω από εσένα είναι κάποια κεντίδια στον ώμο. Και περισσότερη στενοκεφαλιά. Διαιωνίζει τις παρωχημένες αντιλήψεις περί υπεροχής των ανδρών, συντηρεί φανατισμούς και έχθρες μεταξύ λαών. Και για όλους αυτόυς τους λόγους ο στρατός και η νοοτροπία που έχει συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση του Νεοέλληνα σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί να ακούγομαι υπερβολικός, αλλά έχω αντιμετωπίσει αρκετά τέτοια παραδείγματα μεταξύ γνωστών και φίλων. Και μιλώ για ανθρώπους που πήγαν στρατό μετά τις σπουδές τους, κι όμως γύρισαν αλλαγμένοι. Φαντάσου την επίδραση σε ένα 18χρονο με μόνη εμπειρία το σπίτι του πατέρα του και μόνα ερεθίσματα τα κουτσομπολιά της Λαμπίρη και τις κορώνες του Άνθιμου και του Καρατζαφέρη.

Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχαν οι συνθήκες που επιβάλλουν τη διατήρηση του στρατού (το αν και ποιον ωφελεί η ύπαρξη αυτών των συνθηκών είναι μεγάλο θέμα). Εφόσον όμως για τον ένα ή τον άλλο λόγο πρέπει να υπάρχει, σε αυτόν πρέπει να πηγαίνουν αυτοί που θέλουν, όσοι είναι φτιαγμένοι για μια τέτοια καριέρα. Η λογική μού μου λέει ότι ένας καλά εκπαιδευμένος επαγγελματίας οπλίτης είναι πολύ πιο κατάλληλος και πολύ πιο χρήσιμος από κάποιον που βλέπει τον στρατό σαν αγγαρεία ή που νιώθει ότι του κόβει τη ζωή στη μέση.

Κι αν έχετε την απορία, όχι εγώ δεν έχω πάει φαντάρος. Δεν μου το επέτρεψε η πορεία των σπουδών μου, αλλά δεν το επεδίωξα κιόλας. Και δε σκοπεύω να πάω, ακόμα κι αν γυρίσω στην Ελλάδα. Ο στρατός δε φτιάχτηκε για εμένα, ούτε κι εγώ για εκείνον. Εξάλλου, δεν τα έχω και πολύ καλά με την έννοια πατρίδα και άλλους τεχνητούς διαχωρισμούς των ανθρώπων.


Κι όποιος μου ξαναπεί ότι στο στρατό σκληραίνεις, γίνεσαι άντρας κι άλλες τέτοιες αηδίες, ας δει τον αριθμό των αυτοκτονιών μέσα στα στρατόπεδα τον τελευταίο καιρό.


Διαβάστε σχετικά και στον Πρέζα

9 comments:

ethanandthecity said...

διάβασα κι εγώ την είδηση με απογοήτευση το ομολογώ. από τις προεκλογικές κορώνες της δεκαετίας του 90 που υποσχόταν σταδιακή μείωση στους 6 μήνες έως και κατάργηση της θητείας αν οι συνθήκες το επέτρεπαν (κάτι που ωστόσο δεν ήταν βιώσιμο ως λύση) μέχρι την τωρινή μακράν πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της νεότερης ιστορίας όχι μόνο δεν καταφέραμε τίποτε ουσιαστικό αλλά πάμε ακόμα πιο πίσω.

Ο μόνος λόγος που προχωράνε σε αυτό το μέτρο είναι για να καταπολεμήσουν όσο γίνεται την ανυποταξία εξωτερικού αλλά και εσωτερικού που κινείται σε τεράστια επίπεδα. Μια βόλτα στο πολύ αξιόλογο www.omhroi.gr θα σας πείσει. Πάντως προσωπικά βρίσκω την ύπαρξη του κωλοστρατού απαράδεκτη. Η πιο άχρηστη και αλόγιστη σπατάλη χρημάτων που άνετα θα διοχετευόντουσαν σε άλλους προβληματικούς τομείς της κοινωνίας (παιδεία, ταμεία, υγεία)
Περαστικά τους

pølsemannen said...

Στράτευση στα 8! Όχι στα 18!!!

Η κυβέρνηση σκέφτεται τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής θητείας στα 18 για τα βλαστάρια μας και την κατάργηση όλων των αναβολών σπουδών, με το επιχείρημα της χαμηλής επάνδρωσης των μονάδων λόγω υπογεννητικότητας.

Να με συμπαθάει η δημοσκοπικώς θριαμβεύουσα κυβέρνηση μας, αλλά πιστεύω ότι κάνει ένα μεγάλο σφάλμα:

Η ιδανική ηλικία στράτευσης είναι τα 8, και ο πάντα ρηξικέλευθος, πανσοφολογιότατος και ευσεβής πατριδοκάπηλος pølsemannen θα σας εξηγήσει γιατί.

1. Στην ηλικία των 8 τα παιδιά ακόμα εντυπωσιάζονται από τα όπλα, τα τάνκς, τις παρελάσεις και τις στολές. Οι αμόρφωτοι, απαίδευτοι και κομπλεξικοί καραβανάδες όχι μόνο δεν θα έχουν πρόβλημα επιβολής, αλλά θα φαντάζουν και σαν σούπερμεν στα μάτια των μικρών. Έτσι θα τονώνεται και το φρόνημα των γενναίων ΥΠΑΞ μας.

2. Όλα τα έξοδα σίτισης και ένδυσης, μειώνονται κατακόρυφα αφού ένας 8χρονος έχει λιγότερες θερμιδικές ανάγκες από έναν 18χρονο, άσε που φοράει και κάμποσα νούμερα μικρότερα άρβυλα, σκελέες κλπ.

3. Στην ηλικία των 8 τα παιδιά καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν στο σχολείο. Έτσι και στο στρατό μπορούμε να πλάσουμε τους πολίτες όπως θέλει η κυβέρνησις νωρίς-νωρίς. Που να τρέχεις μετά να τους μαζεύεις από διαδηλώσεις όταν μεγαλώσουν τα τσογλάνια…

4. Θα μειωθεί το κόστος των μεγάλων συμβολαίων που υπογράφει η ΕΛ-λας για την προμήθεια αρμάτων μάχης. Όλα τα απαρχαιωμένα και ενεργοβόρα Μ-113 μεταφοράς προσωπικού θα αντικατασταθούν με σχολικά λεωφορεία βαμμένα σε χρώματα παραλλαγής. Τα Leopard θα πουληθούν κοψοχρονιά στην Υεμένη και θα διατηρηθούν ελάχιστα που θα τα οδηγούν ΕΠΟΠ, άνεργοι πτυχιούχοι Θεολόγοι Χημικοί Μηχανικοί του Εκκλησιαστικού Πολυτεχνείου της Πρέβεζας.(Ε- ε- έρχεται).

5. Τα αεροπλάνα όπως και τώρα θα τα πιλοτάρουν επαγγελματίες αξιωματικοί. Καθήκοντα αγγαρειομάχων στην αεροπορία θα αναλάβουν τα 8χρονα. Οδηγοί οχημάτων θα αναλάβουν γυναίκες ΕΠΟΠ, άνεργες απόφοιτες του Social Sciances and Communication Pondernig Masterlordship του Petralona School of Technological, Astrological, Social and Theological Studies Inc.

6. Καταργούνται οι αντιρρησίες συνείδησης! Ποια σκατοκουφάλα φτωχομπινές 8χρονος θα κουνηθεί εμπρός στο κράτος το απροσμάχητον; (+ευλόγησον+).
Φυσικά οι 8χρονοι γόνοι πλουσίων τε και βυσματωμένων οικογενειών θα αποφεύγουν την στράτευση όπως και τώρα. Τι δηλαδή; Θα τα διαλύσουμε όλα πια σε αυτή την χώρα;

Και μη βρεθεί κανένας έξυπνος να πει ότι ένας στρατός αποτελούμενος από 8χρονα δεν είναι αξιόμαχος…
Δηλαδή δεν κατάλαβα, έχει κανείς την εντύπωση ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι ο σημερινός στρατός μπορεί να τους αναχαιτίσει; Την ίδια δουλειά θα κάνουν και τα 8χρονα…
Άλλωστε η ΕΛ-λας και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διατηρούν στρατό για δύο λόγους:

Α. Για να αγοράζουν ακριβό πολεμικό εξοπλισμό κατά προτίμηση από τις ΗΠΑ.

Β. Για να στέλνουν στρατεύματα σε διάφορα Αφγανιστάν, Κόσοβα, Ιρακ κλπ. ως σύμμαχοι των ΗΠΑ για να συμμαζεύουν το μπάχαλο που άνοιξαν αυτές για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα…

Μωρέ κάτι χώρες σαν τη Ισλανδία την έχουν βρει ωραία… Ποιος να έρθει εδώ στον βράχο μας στον Βόρειο Ατλαντικό… Κάνας θυμωμένος βακαλάος;; Δεν έχουμε στρατό δίνουμε και μία βάση στο Κέφλαβικ στην σύμμαχο ΗΠΑ και καθαρίσαμε…
Και τσουπ, 4η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο κατά κεφαλήν η Ισλανδία…
Ωραίες δουλειές ψαράδικες…

Marvin said...

@ethan: i couldn't agree more , που λενε και οι Ινγκλεζοι

@polsemannen: Αγαπηττε εν Χριστω αδελφε, οι ενδελεχεις και ολοκληρωμενες προτασεις σου με αφηνουν για μια ακομη φορα εμβροντητο. Τοσο που σκεφτομαι να τις προωθησω στον αγαπητο υπουργο. Ευγε. Οι ΕΛ ειναι ευχαριστημενοι μαζι σου.
+ευλογησον+

hourglass said...

Ως σχετικά πρόσφατα απολυμένος έχω να σου πω ότι ισχύουν ακριβώς όσα γράφεις για το στρατό. Να είσαι ευτυχής που θα γλιτώσεις αυτή τη βλακεία, αν και πραγματικά εκεί πέρα θα ένιωθες τουλάχιστον Αϊνστάιν.

Γνώμη μου είναι ότι η σωστότερη και τολμηρότερη επιλογή είναι να κλείσουν όλα τα βυσματικά στρατόπεδα του κέντρου και να συγχωνευτούν τα πολλά και διάσπαρτα στα σύνορα. Έτσι τα υπάρχοντα στρατόπεδα θα έχουν πολλούς οπλίτες και η θητεία θα μπορούσε να μειωθεί εντυπωσιακά.

Ήθαν, είναι πραγματικά εξοργιστικό και λυπηρό μαζί να βλέπεις σε τι άτομα ξοδεύονται τα χρήματα του φορολογούμενου...

Mirela said...

Συμφωνώ και στο τελευταίο κόμμα απο όσα είπες.

Δυστυχώς, τα πράγματα θα αργήσουν να καλυτερεύσουν εδώ, αλλά κάποια μέρα ελπίζω θα απαλλαγούμε και απο αυτόν τον βραχνα.

Αλήθεια, εσύ πως ακριβώς θα αποφύγεις τη στράτευση όταν γυρίσεις Ελλάδα? Για ρίξε καμιά ιδέα να έχω κι εγώ υπόψιν μου...!

Marvin said...

@hourglass:Συμφωνω!

@mirela: το πιο πιθανο ειναι να εχω παρει αγγλικο διαβατηριο οταν και αν αποφασισω να επιστρεψω στην Ελλαδα. Εξαλλου, μεχρι τα 35 εχω το δικαιωμα να κατεβαινω για ενα μηνα το χρονο, και μετα θα μπορω να το εξαγορασω (οχι οτι παιζει να δωσωλεφτα γιαυτο το πραγμα. ) Θα δουμε μεχρι τοτε. παντως ριξε μια ματια στο σιτε που λεει ο Ethan, ειναι πολυ διαφωτιστικο

g for george said...

Πρέπει να δεις το Λούφα και Απαλλαγή εσύ, απόψε το είδα!

Σε θυμήθηκα κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές! Ένας από τους πρωταγωνιστές, εκτός του ότι σου μοιάζει, ερμηνεύει... εσένα τον ίδιο!!

Ζούσε στην Αγγλία, μεταπτυχιακά και λοιπές ιστορίες, γύρισε για τον στρατό αλλά δεν συμφωνεί με αυτόν ιδεολογικά, ΑΚΡΙΒΩΣ για τους λόγους που αναφέρεις στο ποστ!!! Τι στην ευχή, τέτοια ταύτιση απόψεων πια!

Πάντως η ταινία πολύ καλή, αν τύχει να την δεις.

Strahd said...

Αυτός ο στρατός έχει καταντήσει μάστιγα... Εκεί που πιστεύεις ότι το ξεφορτώνεσαι, τσουπ! και να σου πάλι χειρότερος. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες.

Marvin said...

george: δεν το ξερω καν , θα το ψαξω, αφου παιζει ο σωσιας μου :P

strahd: Κακο, και ουτε καν αναγκαιο...

Blog Widget by LinkWithin