30/05/2008

Διαφημίσεις που προκάλεσαν το 2007

Μια ιδιομορφία της χώρας στην οποία ζω είναι το ότι σου δίνεται το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς για οτιδήποτε θεωρείς ότι σε προσβάλλει ή σε βλάπτει, αλλά και το ότι έχεις τη σιγουριά ότι κάποιος θα ασχοληθεί με το παραπονό σου και ίσως πετύχει κάτι. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι καλό, υπάρχει έλεγχος. Βέβαια, καμιά φορά ο κόσμος παρεκτρέπεται και καταλήγει να διαμαρτύρεται για αηδίες.

Όσον αφορά τη διαφήμιση, η Advertising Standards Authority (ASA) έχει δημοσιεύσει έναν κώδικα ο οποίος καθορίζει το τι είναι επιτρεπτό, και με βάση τον κώδικα αυτό η ASA έχει το δικαίωμα να αποσύρει ή να ζητήσει τροποποίηση μιας διαφήμισης την οποία το κοινό θεωρεί προσβλητική.


Πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι διαφημίσεις εκείνες για τις οποίες έγιναν τα περισσότερα παράπονα. Ψάχνοντας στον Γιουτούμπη κατάφερα να βρω το top 5 των τηλεοπτικών διαφημίσεων και σας τις παρουσιάζω μαζί με το top 3 των έντυπων, για να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας για το αν όντως τις θεωρείτε προσβλητικές (τι σου ετοίμασα πάλι προβατάκο,ε;).




1."Get unhooked" campaign-774 παράπονα



Εκστρατεία του δικού μας ΕΣΥ κατά του καπνίσματος. Η ASA έκρινε ότι οι διαφημίσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν άγχος και τρόμο σε νεαρές ηλικίες. Υπερβολικό το βρίσκω, αν αναλογιστεί κανείς την γενικότερη ωμότητα των αγγλικών διαφημίσεων.



2."Trident"- 519 παράπονα



Ο ρατσισμός είναι μάλλον καυτή πατάτα στη χώρα αυτή, και η διαφήμιση αυτή θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τους Afro-caribbeans και αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα. Η ASA θεώρησε τα παράπονα δικαιολογημένα και η διαφήμιση αποσύρθηκε, χωρίς όμως να καταλογιστεί σκοπιμότητα στην εταιρία. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τη συγκεκριμένη, αφενός γιατί δεν καταλαβαίνω ποια στερεότυπα αναπαράγει, κι αφετέρου γιατί δείχνει έναν stand-up comedian, οπότε υποψιάζομαι ότι όλα είναι στα πλάισια του χιούμορ (για να μην αναφερθώ στην υπερευαισθησία κάποιων ομάδων για το τι είναι ρατσιστικό).

(Για την ιστορία, η γνωστή και αγαπημένη τσίχλα που μεγάλωσε γενιές και γενιές ελληνόπουλων εισήχθη στην Αγγλία μόλις ...πέρσι)

3.Rustlers- 219 παράπονα



Η διαφήμιση αυτή θεωρήθηκε σεξιστική και υποτιμητική προς τις γυναίκες. Το μόνο παράπονο που δέχτηκε η ASA είναι ότι προβλήθηκε σε πρόγραμμα που απευθυνόταν σε παιδιά. Έγω θα συμφωνήσω ότι είναι κακόγουστη και δείγμα αγγλο-καγκουρίασης.

4. MFI- 217 παράπονα


Σειρά διαφημίσεων εταιρίας επίπλων που δείχνει ανθρώπους στα showrooms της εταιρίας να νίωθουν σαν στο σπίτι τους, και μάλιστα να τσακώνονται σαν στο σπίτι τους. Όλες οι διαφημίσεις θεωρήθηκαν ενοχλητικές γιατί οι ηθοποιοί φωνάζουν, η συγκεκριμένη όμως στο τέλος έδειχνε την κινεζούλα να χαστουκίζει τον άντρα της. Το κομμάτι αυτό αφαιρέθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι προβάλλει την οικιακή βία. Ίσως όντως το χαστούκι να ήταν περιττό, αλλά δε νομίζω ότι θα κάνει τις νοικοκυρές πιο βίαιες.

5. Quorn-181 παράπονα



Η φράση touch my food - feel my fork προκάλεσε το αίσθημα καμπόσων τηλεθεατών, γιατί προβάλλει την βία και τον εκφοβισμό ανάμεσα στους εφήβους. Κατανοώ τις αντιδράσεις, αν σκεφτείς την έξαρση του knife crime και του bullying μέσα στα σχολεία, αλλά η ASA δε συμμερίστηκε την άποψη αυτή και έκρινε ότι η διαφήμιση απλά δείχνει καθημερινές οικογενειακές στιγμές (γιατί ποιος από έμας δεν έχει κυνηγήσει τον αδερφό του με το πιρούνι όταν του έτρωγε τις πατάτες;)

Για να δούμε και τις έντυπες:



1. British heart foundation-122 παράπονα



Τα παράπονα για τη συγκεκριμένη αφίσα είχαν να κάνουν με τον κωλαράκο του κυρίου, ο οποίος θεωρήθηκε υπερβολική γύμνια και μάλιστα αναρτήθηκε και έξω από σχολεία. Ευτυχώς τα παράπονα δεν θεωρήθηκαν σοβαρά επειδή δεν φαινόταν και η τσουτσού του κυρίου. Ας συνέλθουμε από τη σεμνοτυφία πια...



2. People for the ethical treatment of animals- 68 παράπονα



Η λεζάντα της αφίσας έγραφε "Το να ταΐζεις τα παιδιά σου κρέας είναι παιδική κακοποίηση". Η φράση αυτή θεωρήθηκε ότι παραπλανεί τον κόσμο ότι η κατανάλωση κρέατος οδηγεί στην παχυσαρκία και ότι δεν ενημερώνει ότι το κρέας πρέπει να αντικατασταθεί με υποκατάστατα αντίστοιχης διατροφικής αξίας. Εγώ βρίσκω τη διατύπωση άκρως λαϊκιστικη και σίγουρα ανεδαφική, γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω πώς κακοποιείς το παιδί σου ταΐζοντάς το. Και θα περίμενα να έβλεπα τέτοια λεζάντα κατά των fast foods, όχι κατά του κρέατος γενικότερα.

3. Sun- 56 παράπονα




Περιττό να σας πω ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση λεωφορείων θεωρήθηκε το λιγότερο πορνογραφική. Η σεμνοτυφία ξαναχτυπά την πόρτα στη χώρα που στις 11 το πρωί προβάλλει ντοκυμαντέρ για τους δονητές (και πολύ καλά κάνει, δεν είναι αυτό το θέμα). Κακόγουστη ναι, πορνογραφική όχι (μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η Sun απευθύνεται στον μέσο αμόρφωτο λιγουρή ο οποίος την αγοράζει ανελλιπώς για την ξώβυζη της σελίδας 3). Η ASA δεν τη θεώρησε προσβλητική γιατί αποκαλύπτει ακριβώς όσα και ένα μπικίνι (μα με τι τους βάζουν να ασχοληθούν τους ανθρώπους...)


Αυτά! Πώς σας φάνηκαν; Αξίζουν λέτε όλη αυτή τη φασαρία;

19 comments:

PN said...

Καλά με αυτά σοκαρίστηκαν οι Άγγλοι. Χριστέ μου, τι ξενέρωτος λαός!!!

Ομολογουμένως η πρώτη διαφήμιση ήταν αρκετά πετυχημένη!!!

Γκρινιάρης said...

Νομίζω πολλή φασαρία για το τίποτα.

Όσο για την ωμότητα που λες, έχεις δίκιο, έχω δει πολύ πιο αιχμηρές διαφημίσεις, όπως για παράδειγμα αυτές για δυστυχήματα στους δρόμους.

Την πρώτη έντυπη την είχα βγάλει φωτογραφία την είχα βάλει στο blog πέρσι! Μου είχε κάνει εντύπωση! :)

Καλό μήνα!

Anonymous said...

Πολυ Κακό για το τίποτα ρε πουλί μου..είναι λίγο μαλακούληδες τελικά..
Αν και γενικά το χιούμορ τους το λατρευω.
Αυτη βέβαια με την Trident δεν την καταλαβα και πολυ και γενικά μαλακιούλα ητανε..
Αυτη με το πιρούνι ειναι ολα τα λεφτα.Αχ πρεπει να δεις χριστοπαναγίες που πεφτουν οταν φοραει ο μικρος τα ρουχα μου..
Για ενα πιρούνι κάνουν έτσι...
Σε φιλώ εκεί στα ξένα!!!!!Μουτς!

Dr_MAD said...

Στην πρώτη διαφήμιση άναψα τσιγάρο από το άγχος LOL

To χαστούκι πού ήταν? Εγώ εκείνη ξεχώρισα :-P

Patrick said...

Η πρώτη με ανατρίχιασε λίγο,οι άλλες οκ...

A.BU.D. said...

KATW OI PRODOTES KAI O TYRANOS DR FLANTZAS! H TZATZOYFIA EINAI BUCLERIANH!

Jimmy Rose said...

Η πρώτη ήταν πραγματικά "γροθιά στο στομάχι". Μου άρεσε.
Για τις υπόλοιπες το μόνο που θα πω είναι "πολύ κακό για το τίποτα". Το ίδιο ισχύει και για τις έντυπες...
Πάντως μου έκανε εντύπωση η ύπαρξη της ASA, ακριβώς όπως Ελλάδα. Αλλά ακριβώς όμως...
Καλημέρα.

Strahd said...

Δυστυχώς τα βίντεο δεν είναι διαθέσιμα πια... :(

Unknown said...

h prwth einai nomizw opws oles oi antikapnistikes .de nomizw oti aksize ooolh ayth h fasaria pia!!!pornaograsia h entyph ths sun????eleos!!!!kai ayth me to kreas kotsana!!genikws polu fasaria gia to tpt!!

jg said...

oh well..gia malakies diamartirontai. auto pou me enoxlei pio poly einai oi agglikes paragwges pou einai kapws dodgy

Marvin said...

vk: ξενερωτοι οντως. Γιαυτο λεω κι εγω οτι διαμαρτυρονται για αηδιες

γκρινιαρης: Κι εγω αυτες εννουσα οταν μιλαγα για ωμοτητα!

aunt donna: Οντως τα ρουχα ειναι απιο σοβαρος λογος τσακωμου

mad: Το χαστουκιο λογοκριθηκε για να παιχτει η διαφημιση...


patrick: Συμφωνω περι ανατριχιλας

abud: Εκτος τοπου αλλα ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ!

jimmy rose: υπαρχει τεοιο πραγμα στην ελλαδα; Και που ημουν εγω;

strahd: Εισαι σιγουρος; εμενα παιζουν. Δοκιμασες firefox?

gogoula, pov: yeap!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Πολύ φασαρία για το τίποτα!!!
Καλό μας μήνα...

fpboy said...

καλησπέρα και καλό μήνα!
πολύ ενδιαφέρον αλλά και εγώ
δεν τις βρήκα ενοχλητικές τις διαφημίσεις!

gay super hero said...
This comment has been removed by the author.
gay super hero said...

Διαφωνώ παίδες η πρώτη ήταν πραγματική φρικωδία, αν είναι δυνατόν να δείξουν κάτι τέτοιο στην τηλεόραση! Η δεύτερη άκρως ρατσιστική - οι άλλες ήταν απλώς βλακώδεις και κακόγουστες, αλλά για διαφημίσεις μιλάμε οπότε what's new.

Βέβαια άμα έχει υποστεί κάποιος όλη του τη ζωή την ελληνική τηλεόραση και τρωει το Saw για πρωινό, μάλλον έχει αναισθητοποιηθεί πλήρως απέναντι σε αυτά τα θεάματα.

Marvin said...

Δε θα συμφωνησω μαζι σου super hero. Η πρωτη ειναι οσο σοκαριστικη πρεπει να ειναι για τον σκοπο που θελει να υπηρετησει, ενω για τη δευτερη πραγματικα θελω να μου πεις γιατι ειναι ρατσιστικη (τουλαχιστον εγω που μενω εδω και εχω συνηθισει τον τροπο που μιλανε οι μαυροι, δεν καταλαβαινω πολλά απο οσα λεει). Εκτος κι αν ο,τι περιλαμβανει μαυρο ειναι εξ ορισμου ρατσιστικο.

Και θα διαφωνησω επισης για αυτο που λες για την ελληνικη τηλεοραση. Συγκριτικα με τι δειχνουν οι τηλεορασεις της ευρωπης ειναι μαλλον συντηρητικη και καθυστερημενη και αρκετα καθως πρεπει, γιατι σπανιως λεει τα πραγματα με το ονομα τους, οχι να μας αγριεψει και να μας απευαισθητοποιησει κιολας...

Marvin said...

@pavlos, fpboy: Καλο μας μηνα!

gay super hero said...

Ακριβώς - οι μαύροι από την Καραϊβική δεν μιλάνε έτσι στην Αγγλία. Παίρνει μια ιδιαιτερότητα στην ομιλία και την τραβάει πέρα από κάθε ρεαλιστικό σημείο με σκοπό να προκαλέσει το γέλιο όχι με κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο αλλά με μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Σκέψου το Λαζόπουλο και τις δύο αδελφές κομμώτριες ή τις διάφορες καρικατούρες ομοφυλόφιλων σε παλιές ελληνικές ταινίες (και δυστυχώς σε κάποιες σύγχρονες ραδιοφωνικές διαφημίσεις!) Εσύ δεν το θεωρείς προσβλητικό όταν σε παρουσιάζουν με αυτό τον τρόπο;

gay super hero said...

'Οσο για την πρώτη διαφήμιση είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε απεικόνιση σαδισμού και βασανιστηριών οσοδήποτε ιερός είναι ο σκοπός που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Θεωρώ ότι όλα αυτά απλά βοηθούν να αποδεχόμαστε τέτοιας μορφής βία ως κομμάτι της καθημερινότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα δεχόμουνα να κάνει κανείς μια διαφήμιση που να απεικονίζει πως ακριβώς βασάνισαν και έσφαξαν έναν γκέι σε κάποιο πάρκο ώστε να "ευαισθητοποιήσουμε" τον κόσμο σχετικά με τη βία εναντίον των γκέι.

Εξαιρώ βέβαια από αυτό την τέχνη, αλλά ως τέχνη αναφέρομαι σε ταινίες όπως το Old Boy και όχι σε διάφορα franchise μαζικής ψυχοπάθειας όπως το Saw.

Blog Widget by LinkWithin