07/12/2008

Αηδία

Είχα πει ότι δεν θα ξανασχοληθώ με τα εσωτερικά της Μπανανίας μέχρι να φύγει η χολέρα που κυβερνά, αλλά τα χτεσινά γεγονότα με ξεπερνούν.

Ένα παιδί σκοτώθηκε. Γιατί τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Γιατί τόλμησε να δείξει την αντίθεσή του στις δυνάμεις καταστολής.

Γιατί στην Ελλάδα του 2008 δεν έχεις δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι, είσαι υποχρεωμένος να συμβιβάζεσαι. Και η οργή σου να συγκρατιέται.

Φυσικά αυτό το τελευταίο μόνο αν δεν είσαι αστυνομικός. Γιατί αν είσαι έχεις πολλά δικαιώματα. Γιατί στην περίπτωση αυτή αν δε σού'κατσε το γκομενάκι κι έχεις νεύρα πλακώνεις στο ξύλο αθώους Κύπριους φοιτητές, σκοτώνεις Πακιστανούς, βασανίζεις Αλβανούς μέσα στο Α/Τ, βγάζεις το πιστολάκι σου και καθαρίζεις 16άχρονα. Γιατί έτσι γουστάρεις να 'ούμ', είσαι εξουσία, γαμάς και δέρνεις.


Γιατί όταν τα φασιστοειδή που σε χειροκροτάν σου φουσκώνουν τα μυαλά, τότε πιστεύεις ότι ο νόμος είσαι εσύ και μόνο. Και τα καουμποϊλίκια σου περισσεύουν. Γιατί εσυ είσαι ο δυνατός, ο πολιτισμένος, ο πατριώτης πάνω απ'όλα, και οι άλλοι είναι οι ιθαγενείς, οι άγριοι.


Ήτανε αναρχικός λέει. Τι αναρχικός βρε παπάρα; Τι ξέρει ένα 16άχρονο από αναρχίες και ιδεολογίες; Και στην τελική, οκ σου επιτέθηκαν, λάθος κίνηση, διαφωνώ κάθετα. Τι κάνεις; Αρχίζεις και πυροβολείς; Παίρνεις το νόμο στα χέρια σου; Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσής σου; Το καλό σημάδι; Συγχαρητήρια. Τον πέτυχες.

Και ξεσήκωσες κι άλλους ομοίους (τι, δεν το περίμενες;). Και θα γίνουν κι άλλες ζημιές (ούτε αυτό το περίμενες;). Και θα κάψουν πάλι την Αθήνα. Και θα είσαι πάλι εσύ το θύμα, όχι ο θύτης...

Και για άλλη μια φορά κανείς δεν θα ξεκουνηθεί από την καρέκλα του. Αλλά όλοι θα εκφράσουν με αμετροέπεια τη βαθιά θλίψη τους. Και τα δελτία θα γεμίσουν με τις σπασμένες βιτρίνες του Φωκά. Και ξαφνικά η θλίψη μας για τα ψώνια που δε θα κάνουμε και την εορταστική ατμόσφαιρα που μας χαλάσανε θα ξεπεράσει τη θλίψη για το θάνατο ενός έφηβου. Α, ξέχασα, στην κοινωνία μας η περιουσία, το φανταιζί, τα μαγαζιά, τα ψώνια, είναι πιο σημαντικά από την ανθρώπινη ζωή.

Πάνω στην ώρα, θα ξεχάσουμε παπαδαριό, σκάνδαλα, υγεία, παιδεία. Θα διοχετεύσουμε την οργή μας στα "τσογλάνια που δεν σέβονται την περιουσία μας".

Και για τα άλλα τα τσογλάνια, που δε σέβονται την ανθρώπινή μας υπόσταση; Θα μιλήσεις κανείς για αυτά;

Δεν ξέρω τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Ελπίζω μόνο η οργή να έχει ξεχειλίσει. Κι αυτή η γενιά, η πηγμένη από χαζογκόμενες, Κούγιες, Αδώνιδες, Μακεδονίες, i-pods, the Malls και άλλες τέτοιες αηδίες, να ξεσηκωθεί, να αλλάξει κάτι. Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο πλέον.

Δείτε και εδώ

8 comments:

PN said...

"Και για τα άλλα τα τσογλάνια, που δε σέβονται την ανθρώπινή μας υπόσταση; Θα μιλήσεις κανείς για αυτά;"

Ακριβώς αυτό είναι η έννοια μου και εμένα. Δεν υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή. Ακόμα και αν αυτή είναι του τελευταίου ανθρώπου στον πλανήτη. Και το 16χρονο σίγουρα δεν ήταν. Δεν ήταν καν ένας σχηματισμένος άνθρωπος σε πληρότητα ακόμα.

Το κρίμα φαίνεται πια τόσο λίγη λέξη!!

mahler76 said...

πολύ καλά τα λές φίλε μου.

Anonymous said...

Δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα. Φιλιά!

uberbastard said...

Φανταζομαι ειδες πως μας αντιμετωπιζουν bbc και ολοι οι υπολοιποι...

Anonymous said...

αλοίμονο αν κάθε φορά που κάποιος μας βρίζει, να βγάζαμε ένα όπλο και να πυροβολούσαμε... το απόλυτο χάος και το οριστικό κενό...

g for george said...

Συμφωνώ απόλυτα.

Anonymous said...

"ουκ εν τω πολλώ το ευ"


το κανες πράξη.
ευγε!

Anonymous said...

ola mesa se ena saki ta vazete. OLA!
prepei na deis h dikh moy orgh pws tha ksexeilisei an.... kapoio kalopaido erthei kai ta spasei sti douleia...

Blog Widget by LinkWithin