16/01/2009

Και ολίγη εγχώρια αρχιτεκτονική

Παρά την πολυσυζητημένη (και χιλιοτραγουδισμένη μη σου πω) οικονομική κρίση, η οικοδομική δραστηριότητα στο Λονδίνο καλά κρατεί, και οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (στα χαρτιά τουλάχιστον, γιατί στην πραγματικότητα θέλουν και μια δεκαετία, οπότε δεν το λες και μανιτάρι). Παρόλο που νομίζω ότι η ανέγερση 20 και πλέον ουρανοξυστών είναι περιττή (δεδομένου και του χώρου που ήδη υπάρχει σε παλιότερα κτίσματα), και ότι ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών για το ποιος θα χτίσει τον ψηλότερο δεν διαφέρει από τον ανταγωνισμό για το ποιος την έχει μεγαλύτερη, οφείλω να παραδεχτώ ότι μερικά από τα κτίρια είναι ενδιαφέροντα, από αισθητικής και από οικολογικης άποψης. Και επίσης ότι έχουν πολύ ενδιαφέροντα παρατσούκλια! (Κάντε κλικ στις εικονες για να τις δείτε γιατί μου τις κόβει το template)

α) Ξεκινώ από ένα υπάρχον κτίριο, το 30 St Mary Axe (Swiss Re Tower), γνωστό και ως Gherkin (ελληνιστί αγγουράκι τουρσί!)



Με 185 μέτρα ύψος είναι το 5ο ψηλότερο κτίριο στο ΗΒ. Έχει βραβευτεί για την οικολογική κατασκευή του, καθώς κάνει μέγιστη χρήση φυσικού φωτός και εξαερισμού, και κατά συνέπεια χρησιμοποίει το 50% της ενέργειας την οποία θα χρησιμοποιούσε ένα συμβατικό κτίριο του ιδίου ύψους. Στην κορυφή υπάρχει εστιατόριο και μπαρ με θέα το Λονδίνο πιάτο. Πρέπει να πάω κάποια στιγμή.

Trivia: Το γαργαλιστικό σχήμα του κτιρίου έδωσε αφορμή να προταθούν κι άλλα παρατσούκλια, όπως το Ερωτικό τουρσί, ο Πύργος-Υποννοούμενο, ο Γυάλινος Φαλλός και ο Δονητής-Γίγας



b)The London Bridge Tower, γνωστό και ως the Shard(ελληνιστί το Θραύσμα)





Με ύψος 310 μέτρα φιλοδοξεί να είναι το ψηλότερο κτίριο του ΗΒ, όταν ολοκληρωθεί το 2012 (προς το παρόν στα θεμέλια είμαστε). Πολύ ενδιαφέρον κτίριο, με 71 ορόφους, σουπερ οικολογικό, και καλυμμένο όλο με γυαλί το οποίο θα αντανακλάει το χρώμα του ουρανού. Στην κορυφή θα υπάρχει παρατηρητήριο για το κοινό (στο οποίο θα πάω ο-πωσ-δη-ποτε) και το 1/5 του πύργου θα είναι ξενοδοχείο. Μοναδικό μειονέκτημα κατα τη γνώμη μου είναι η περιοχή, στην οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα κτίρια, και όπως βλέπετε θα ξεπροβάλλει σαν γκουμούτσα μόνο του. Άσε που θα είναι μεσοτοιχία με το Guy's Hospital και τους βλέπω με ηλίαση τους ασθενείς...





c)Bishopsgate Tower, γνωστό και ως The Pinnacle ("Η απότομη βουνοκορφή")




Το (μελλοντίκα) δεύτερο πιο ψηλό κτίριο του ΗΒ, με ύψος 288 μέτρα. Μέσα στην καρδιά του City, κολλητά στο Liverpool Street station και πολύ κοντά στο Gherkin, το Pinnacle δεν θα είναι τόσο προκλητικό με τον όγκο του, καθώς εκεί γύρω υπάρχουν κι άλλοι ουρανοξύστες (πχ το Tower 42, στη φωτό αριστερά) και αναμένονται να χτιστούν κι άλλοι. Θα χτιστεί με τις ίδιες οικολογικές προδιαγραφές όπως το Gherkin και με ακόμα περισσότερα φωτοβολταϊκά panels, για αν είναι όσο πιο φιλικό στο περιβάλλον γίνεται. Στην κορυφή (φυσικά) θα υπάρχει εστιατόριο. Μ'αρέσει πολύ το σχήμα του, είναι σαν να τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του.

d)Heron Tower




Στο ιδιο δρόμο με το Bishopsgate Tower και λιγο πιο πάνω, θα χτιστεί το Heron Tower των 246 μέτρων, λίγο βαρετό κτίριο ομολογουμένως (ούτε ψευδώνυμο δεν έχει), το οποίο και περιλαμβάνω for the sake of completeness που λένε και οι Αγγλοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι έχουν γίνει κινήσεις εναντίον του γιατί χαλάει τη θέα από το St Paul's Cathedral, η οποία προστατεύεται βάσει νόμου.


e) 122 Leadenhall Street ή The cheese grater (Ο τρίφτης του τυριού)



Στην ίδια πάντα γειτονιά, 122 Leadenhall Street θα χτιστεί ο ουρανοξύστης με το πιο ευρηματικό παρατσούκλι ομολογουμένως (ύψος 225 μέτρα). Πέρα από την οικολογική κατασκευή και μπλα μπλα έχει ενδιαφέρον το ότι ο πύργος έχει αρχίσει να θεμελιώνεται ήδη, ενώ το προηγούμενο κτίριο του οικοπέδου κατεδαφίζεται ταυτόχρονα!(δεν έχω ιδέα πώς). Το σχήμα του είναι έτσι εσκεμμένα για να μην εμποδιζει τη θέα του St Paul. Για εστιατόριο δεν διάβασα τίποτα παραδόξως.

f) 20 Fenchurch street or the Walkie-Talkie



Πάντα στην ίδια γειτονιά (αμέτι μουχαμέτι να κάνουμε το City Manhattan) αναμένεται το πιο κουλό κτίριο της συνομοταξίας, το οποίο στα 160 μέτρα ύψος δεν θα έχει ευθείες γραμμές (εξωτερικά τουλάχιστον) και θα μοιάζει σαν να "πρήζεται" στην κορυφή. Το συγκεκριμένο κτίριο πέρασε από σαράντα κύματα αλλά τελικά θα προχωρήσει.


g) Strata, or Giant Razor (Το τεράστιο ξυράφι)




Κάτω από το ποτάμι πάλι, και πιο κοντά στη γειτονιά μου, το Strata έχει εγκριθεί ως μέρος της ανάπλασης του Elephant & Castle. Στα 147 μετρα ύψος, θα είναι συγκρότημα κατοικιών με τουρμπίνες αέρα στην κορυφή που θα παράγουν ενέργεια για το κτίριο! Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά συστήματα θέρμανσης ακι εξαερισμού, ενώ το νερό της βροχής θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται.


h) The Beetham Tower, or the Boomerang




Το πιο αμφίβολο να προχωρήσει κτίριο, εξαιτίας κόστους, διαμαρτυριών και άλλων προβλημάτων. Τελείως αταίριαστο στο περιβάλλον (όσοι ξέρουν το south bank πριν την Tate Μodern ξερουν τι εννοώ), ξεπροβάλλει σαν το μαρκούτσι σε μια περιοχή με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Να μην προχωρήσει παρακαλώ.


Αυτά ήταν λίγα μόνο από τα κτίρια που έχουν εγκριθεί και έχουν ξεκινήσει, τα πιο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μου. Για την πλήρη λίστα των εγκεκριμένων κτρίων και των αιτήσεων, ρίξτε μια ματιά εδώ. Η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει, και μέχρι το 2012 που θα είναι όλα αυτά έτοιμα, το Λονδίνο, και κυρίως το City, θα είναι πολύ διαφορετικό. μια ενδιαφέρουσα αναπαράσταση του πριν και του μετά θα δείτε εδω


Αλήθεια, σας άρεσαν; Και ποιος συγκεκριμένα;

7 comments:

Γκρινιάρης said...

Πολύ ενδιαφέρον post!
Μου άρεσε πολύ το Bishopsgate Tower και το Walkie-Talkie! Πολύ ωραία σχέδια πάντως!

fpboy said...

καλησπέρα!
πολύ καλό πόστ!
Απίστευτο το walkie-talkie.

SK said...

Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε. Όπως και το πώς αλλάζει το skyline μιας διάσημης πόλης.

mahler76 said...

τέλειο πόστ!!!

Δεν είναι δύσκολο να θεμελιώνεις οικόπεδο καθώς γκρεμίζεις το ήδη υπάρχον κτήριο. καλά οκ στην Ελλάδα είναι αδύνατο άλλα αλλού γίνεται.

όσο για τα κτήρια, το "ξυράφι" δείχνει πολύ άσχημο. Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ και ακριβώς γνώμη μιας και δεν γνωρίζω καθόλου το αστικό περιβάλλον του Λονδίνου και δεν έχω δεί και κατόψεις και σχέδια.

Αυτό που εξ όψεως μου αρέσει περισσότερο είναι το "The cheese grater ".

Το παρήγορο είναι πάντως πως πλέον δίδεται βάση στην οικολογικότητα αυτού του είδους των κτηρίων που για δεκαετίες κατασπαταλούσαν ενέργεια για την λειτουργία τους.

Σε ευχαριστώ πολύ για το πόστ.

Anonymous said...

Ζαλιστηκα μωρη....
απαπαπαπα
μεγεθη....
Μπαρουκλες!
Καλημερες φρικαρισμενές!

ProFyLaKtiKo said...

δε μπορώ να πω, δεν είχα και πολύ ιδέα για όλα αυτά τα κτιριάκια. κάτι μάθαμε και σήμερα :)

fpboy said...

To χαζεύω και το ξαναχαζεύω αυτό το ποστ σου.

Blog Widget by LinkWithin