19/05/2009

Γιατί μου αρέσει η χώρα που ζω

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις δαπάνες των Βρετανών βουλευτών. Πριν σχολιάσω, να αναφερθώ στο τι ισχύει, τουλάχιστον όπως το έχω καταλάβει: Ο εδώ νόμος προβλέπει κάποιο ποσο (μέχρι £24,000) για τη συντήρηση δεύτερων κατοικιών των βουλευτών εκείνων που προέρχονται από τις Βρετανικές επαρχίες, και αναγκαστικά πρέπει να κατοικούν στο Λονδίνο για να είναι κοντά στη Βουλή. Εκτός από αυτά τα χρήματα, όλες οι μετακινήσεις τους από και προς την εκλογική τους περιφέρεια καλύπτονται από το κράτος χωρίς συγκεκριμένο ανώτατο όριο-και πάντα σε πρώτη θέση παρακαλώ.

Τι συνέβη λοιπόν; Ορισμένα μπουμπούκια του Κοινοβουλίου θεώρησαν σκόπιμο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα χρήματα που τους αναλογούν για είδη πολυτελείας, που κάθε άλλο παρά απαραίτητα είναι για να κυβερνήσπυν τη χώρα. Τζακούζι, μασαζοκαρέκλες, περιποίηση γρασιδιού, εξόφληση δανείων που ποτέ δεν υπήρξαν,διακοσμητές χώρου και χίλια δυό άλλα έξοδα βγήκαν στη φόρα, πάντα εις βάρος ημών των φορολογούμενων.

Όλα καλά θα μου πεις, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών. Ποιο ήταν ο αποτέλεσμα όμως; Αποκεφαλισμοί! Μερικά παραδείγματα:

-Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάζεται σε παραίτηση γιατί ζητούσε αποζημίωση για δεύτερο σπίτι ενώ νοίκιαζε το πρώτο. Διπλό εισόδημα λοιπόν. Παράλληλα χρέωνε στο δημόσιο καρέκλες μασαζ και άλλα είδη πολυτελείας.
-Ο πρωην υπουργός Γεωργίας διαγράφτηκε από το Εργατικό κόμμα γιατί χρέωνε στο κράτος ένα δάνειο το οποίο είχε ήδη αποπληρώσει 18 μήνες πριν.
-Ο στενός σύμβουλος του προέδρου των Συντηρητικών απομακρύνεται γιατί αυτός και η σύζυγός του (επίσης βουλευτής) χρέωναν το κράτος για ένα έξτρα απίτι ο καθένας, ενώ έμεναν μαζί.
-Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οδηγούν τον πρόεδρο της Βουλής σε παραίτηση, επειδή προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Πράγματι, η μόνη του καψούρα ήταν πως διέρρευσαν αυτές οι πληροφορίες στην Telegraph.
-Πέρα από τους αποκεφαλισμούς, η υπουργός Στέγασης και ο τέως αρχηγός των φιλελεύθερων δημοκρατών βγαίνουν στην τηλεόραση για να υπερασπιστούν τις χιλιάδες λίρες που ξοδεύουν για να τρώνε σε εστιατόρια, επειδή λέει η δουλειά δεν τους επιτρέπει να τρώνε στο σπίτι. Φυσικά και γιουχάρονται ανελέητα από το κοινό.
-Και φυσικά στελέχη και των τριών μεγάλων κομμάτων υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα χρήματα που αδικαιολόγητα σκόρπισαν, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δεινότατη θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές οι Εργατικοί βγαίνουν ισοδύναμοι με το μικρότερο εθνικιστικό κόμμα BNP, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία.

Γι'αυτό μου αρέσει η χώρα που ζω. Γιατί τα σκάνδαλα των πολιτικών δημιουργούν κινητικότητα. Γιατί η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή. Γιατί τα κόμματα τρέμουν το πολιτικό κόστος και καθαιρούν στελέχη αντί να τα υπερασπίζονται. Γιατί η λαική οργή εκφράζεται και στις κάλπες, όπως θα δούμε πολύ σύντομα, και δεν επηρεάζεται από μικρότητες. Γιατί όταν η κυβέρνηση στριμώχνεται δεν κλείνει τη Βουλή για να βγει λάδι...

Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές, σκεφτόμουν Φιλελεύθερους Δημοκράτες που με εκφράζουν καλύτερα από όλους, αλλά έχω ξενερώσει με όσα γίνονται. Βρε μπας και να ψηφίσω R.E.S.P.E.C.T. ?

Αναλυτικά το τι δικαιούνται οι Βρετανοί βουλευτές εδώ (γιατί τουλάχιστον έχουμε ενημέρωση για αυτά τα θέματα)

4 comments:

mahler76 said...

Η Ελλάδα πάντως πέρα από την πλάκα ψηφίζει ΚΑΤΜΑΝ κι εσύ ακόμα αναρωτιέσαι.

g for george said...

Ξέρεις φυσικά γιατί δεν αντιδρούμε ως λαός. Γιατί είμαστε ίδιοι με τους τριακόσιους. Και όχι, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Κατάπτωση.

Anonymous said...

ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΚΟΠΆΔΙΑ
Λαοί που ψέματα τους λένε
παίρνουν τα όπλα και νικούν
και σαν παιδιά δεν μυξοκλαίνε
λίγο ψωμί να τους πετούν.

Λαοί κλεμμένοι απ’ το γκοβέρνο
κεφάλια παίρνουνε αντίς.
Δε λέν: «αφέντη μπρος σου γέρνω-
γύρνα και μένα για να δεις».

Λαοί που ’ν’ Λαοί κι όχι κοπάδι
Βουλής δε δέχονται βρισιά-
να τους αφήνει στο σκοτάδι
ωσάν κορφόβουνη εκκλησά:

παίρνουν στο χέρι τους το νόμο
και ψεύτρες γλώσσες ξεριζούν,
κόφτουν κλεφτόχερα απ’ τον ώμο
κι όσους τους βρίζουνε χαλούν.

Γιώργης Χολιαστός

ProFyLaKtiKo said...

ρουσφέτι, αγαπητέ μάρβιν, ρουσφέτι...

Blog Widget by LinkWithin