04/06/2009

Τι να ψηφίσω ωρέ αδέρφια;

Ευρωεκλογές στην Αγγλετέρα σήμερα, εν μέσω γενικότερης πολιτικής αναμπουμπούλας, υπουργικών παραιτήσεων και με μια κυβέρνηση που παραπαίει. Καλά να πάθουν, η αλαζονεία πληρώνεται στο τέλος.

Και ερωτώ: τι να ψηφίσω ωρε αδέρφια; Οι Εργατικοί με αηδιάζουν πλέον, οι Συντηρητικοί δε μου ταιριάζουν, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δε με πείθουν για τις ευρωπαϊκές διαθέσεις τους. Τα εθνικιστικά κόμματα Σκωτίας και Ουαλίας και το Χριστιανικό Κόμμα με αφήνουν παγερά αδιάφορο, ενώ καποια άλλα μικρότερα δεν μπήκαν στον κόπο να με ενημερώσουν για το τι ψάχνουν. Τι μένει λοιπόν; Μάλλον το Πράσινο Κόμμα, που και συνεπέις είναι σε όσα λένε και με πείσαν με το μανιφέστο τους.

Λεπτομέρειες για τα κόμματα εδω

Παράλληλα, εμείς εδω στο Lambeth έχουμε και τοπικές εκλογές, για μια δημοτική έδρα που άδειασε προσφάτως. Εκεί μάλον θα τη ρίξω στον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών...

Και σε περίπτωση που με ρωτήσει κάποιος, όχι, δεν γράφτηκα για να ψηφίσω στις ελληνικές Ευρωεκλογές, και γενικώς θεωρώ σφάλμα οι απόδημοι να ψηφίζουν για μια χώρα στην οποία δεν κατοικούν μόνιμα. Οι εκλογές αφορούν πάνω από όλα τον τόπο κατοικίας σου, τα προβλήματά του και το πώς αυτά αντιμετωπίζονται. Όλα τα υπόλοιπα (εκλογές στα προξενεία, ναυλωμένα αεροπλάνα κλπ) είναι τερτίπια με αποκλειστικούς κερδισμένους τα ελληνικά κόμματα που εισπράττουν μερικά ψηφαλάκια ακόμα, ενώ σε εμάς εδώ κανένα αντίκτυπο δεν θα έχει αυτό. Ας γίνουμε λοιπόν υπεύθυνοι πολίτες της χώρας η οποία μας φιλοξενεί, και ας αφήσουμε τα κοινά της Ελλάδας σε εκείνους που τους αφορούν άμεσα.



Share/Save/Bookmark

8 comments:

NdN said...

Γεια σου Marvin,

Οταν έλαβα το φυλλάδιο από το Council για να διαλέξω αν θα ψηφίσω στην Ελληνική Πρεσβεία τους Ελληνες Ευρωβουλευτές ή αν θα ψηφίσω του Αγγλους μπήκα ομολογώ σε ένα δίλημμα. Νομίζω πως το να ψηφίσουμε τους Ελληνες ειναι προτιμότερο. Οι λόγοι που σκέφτηκα είναι ότι στην πραγματικότητα όπου κι αν κατοικούμε πρώτα ενδιαφερόμαστε για την Ελλάδα. Ναι, μπορεί πλέον πρώτα να ανοίγουμε τους Financial Times/Independent/Guardian και μετά την Ελευθεροτυπια/ΝΕΑ/Καθημερινη αλλά τα ελληνικά νέα διαβάζουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μεγάλη συζήτηση, κάποια στιγμή θα την κάνουμε από κοντα...

Επειδή διάβασα τις θέσεις των κομμάτων θα σου έλεγα να ψηφίσεις το Green Party. Κι εγώ τους Εργατικούς δεν θα τους ψήφιζα, θεωρώ ότι τώρα τελευταία έχουν κάνει τεράστια λάθη, ο Cameron είναι συμπαθής αλλά ως εκεί και για τους Liberal democrats έχω μία καλή γνώμη. Θα προτιμούσα όμως το Green Party.

Marvin said...

Καταρχας εγω δεν ελαβα ποε τετοιο φυλλαδιο! Με ξεχασαν!

Σοβαρα τωρα, οπως σου ειπα με ενδιαφερει να συμμετεχω στα κοινα της πολης/χωρας που ζω και οχι εκεινης που ζουν οι γονεις μου. Φυσικα και ενημερωνομαι για το τι γινεται κατω,και ισως γιαυτον ακριβως το λογο επελεξα να απεχω. Δεν εχω σε καμια εκτιμηση το πολιτικο συστημα της Ελλαδας ετσι οπως εχει καταντησει. Στην τελικη, αν οι ψηφοφοροι εκει κατω απεχουν κατα 50%, για ποιο λογο να παω εγω να ψηφισω για αυτους; Παρολο που η ισχυς των Ευρωβουλευτων ειναι περιορισμενη, νομιζω οτι έχει μεγαλυτερη σημασια για μενα να παρει τριτη εδρα το Green Party παρα το ΚΚΕ για παραδειγμα.

Βεβαιως και να τα συζητησουμε ολα αυτα απο κοντα! Ποτε η επόμενη μπλογκοσυναντηση; Ανοιξε ο καιρος και σηκώνει μπυρες :)

xipasmenos said...

Να ψηφίσεις τον αντίστοιχο Κατμαν των οικολόγων Αγγλίας!!! Αν δεν έχετε τότε είστε χαμηλού επιπέδου χώρα!! Ντροπή!!!!

konstantinos said...

Eγώ αρχικά να πω ότι ποτέ δεν έλαβα κανένα φυλλάδιο για να ψηφίσω Αγγλία (γενικότερα, είτε τα αγγλικά κόμματα, είτε τα ελληνικά). Μάλλον δεν υπάρχω ακόμα σε αυτή τη χώρα...ίσως και κάτι να ξέρουν :p

Τώρα για τις εκλογές θα συμφωνήσω με την άποψη του NdN απλά και μόνο για τον λόγο ότι ποτέ δεν είχα χρόνο (και ίσως το ενδιαφέρον) να ενημερωθώ για την αγγλική πολιτική 'σκηνή', το αντίθετο συμβαίνει πάλι για την ελληνική. Γενικά είναι όντως μεγάλη συζήτηση αυτή αλλά σίγουρα καταλαβαίνω και το δικό σου σκεπτικό το οποίο έχει μια βάση.

Κλείνοντας να αναφέρω απλά ότι το site του BBC έχει το θέμα των ευρωεκλογών (σήμερα) στις δευτερεύουσες ειδήσεις στα δεξιά της κεντρικής σελίδας. Αυτό λέει πολλά από μόνο του!

ProFyLaKtiKo said...

καλά αυτό με τις παραιτήσεις είναι πολύ γουάου! δηλαδή το εντελώς ανάποδο από εμάς... είναι τόσο φοβερό όμως να το βλέπεις (ή μάλλον σε εμάς εδώ να μην το βλέπεις).

άντε να δούμε τι θα ψηφίσουμε και εμείς

SK said...

Συμφωνώ με τον Marvin, να ψηφίζεις εκεί που ζεις μόνιμα.
Εδώ που είμαι εγώ μόνον ως πολίτης (citizen) μπορεί κανείς να ψηφίσει, οπότε έχω ακόμα χρόνια μπροστά μου χωρίς ψήφο :-(

Dr_MAD said...

*xipaki

είδα το ψηφοδέλτιο των οικολόγων του Βεργή και είδα ότι δεν τον έβαλε τελικά. ντροπής πράγματα να μας υπόσχονται Κατμαν και να μην τον δίνουν στο λαό του :(

THANOS said...

εδώ κι αν έχουμε δίλημμα...
όλοι την παίρνουν...την πολιτική ευθύνη, αλλά όλοι στη θέση τους μένουν για να συνεχίσουν να τα παίρνουν
τι να πεις....

Blog Widget by LinkWithin